назад

10 грудня відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

10 грудня 2019 року в Україні вперше відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, який приурочений до Дня прав людини та проводиться 10 грудня в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Цього дня представники системи БПД діляться регіональними нюансами роботи та досвідом взаємодії з партнерами. Клієнти розповідають свої життєві історії боротьби за справедливість. Під час екскурсії до місцевих центрів та бюро правової допомоги учнівська, студентська молодь та активна громадськість знайомиться з роботою системи та переконатися у її дієвості.

«Захід такого формату в Україні відбувається вперше та має на меті проведення масштабної інформаційної кампанії, яка спрямована на інформування громадськості про можливості системи безоплатної правової допомоги в Україні. Дата проведення Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги обрана не випадково, адже система безоплатної правової допомоги є хоч і новим, але ефективним правовим інструментом захисту прав соціально вразливих груп населення.» – резюмував очільник системи БПД області Олександр Черчатий.

Кава з директором стала комунікативним заходом, який пройшов у стінах Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області, де у форматі неформального спілкування представники студентського самоврядування, громадські активісти дізналися про можливості системи безоплатної правової допомоги, як вона діє, чим вона корисна пересічним громадянам, в тому числі і молоді, обговорили можливості проведення спільних комунікативних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти та інформування про вирішення життєвих ситуацій у правовий спосіб.

Продовжився Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги заходом форматі Живої історії підчас якого клієнти розповіли свої життєві історії, як їм вдалося вирішити свої правові питання завдяки юристам та адвокатам, які співпрацюють із системою БПД. Учасники зібрання також ознайомилися з роботою громадських радників, дізналися про майбутні цікаві правопросвітницькі проекти, які планується провести у регіоні. Серед учасників заходу: партнери системи безоплатної правової допомоги із числа представників органів пробації, регіонального представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, поліції, патрульної поліції, Управління сімї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради, Полтавського відділення служби посередництва та примирення, представники громадських організацій.

Серед запрошених і потенційні партнери системи БПД – представники студентського самоврядування, установ, організацій, лідери громадської думки.

Свою роботу також презентували і громадські радники, які є відповідними амбасадорами – своєрідними провідниками громадян до правової допомоги області.

Заходи подібного формату проводяться на Полтавщині постійно і мають на меті ознайомити громадян про правові можливості системи БПД, спонукати до правових традицій щодо вирішення спірних питань у правовий спосіб, до позитивного іміджу права і дають можливості налагодження ефективних партнерських зв’язків, задля проведення спільних комунікативних заходів.

Учасники зібрання спілкувалися у форматі жвавого діалогу, обговорювали ідеї та подальші інструменти для їх реалізації.

Під час заходу присутні ознайомилися з історіями клієнтів, яким надано безоплатну правову допомогу, також свої відео звернення про отриману правову допомогу надіслали і вдячні клієнти Лубенського місцевого центру. Учасникам зібрання також презентували досвід роботи системи безоплатної правової допомоги у Полтавській області та запропонували співпрацю недержавних інституцій та системи БПД задля більш ширшого доступу жителів міста та області до безоплатної правової допомоги.