назад

Телефонна “гаряча” лінія на тему: “Сімейне право”

На сьогодні в Україні найбільш актуальними питаннями, як в економічних, так і в моральних, етичних, культурних та соціальних планах, є шлюбно-сімейні відносини.

Сьогодні темою телефонної «гарячої» лінії було сімейне право, яке регулює відносини між подружжям щодо порядку та умов вступу у шлюбу, особистих і майнових відносин між ними, порядку та умов припинення шлюбу, відносини між батьками й дітьми, відносини усиновлення (удочеріння), опіки й піклування.

Павло Наливайко відповідав на хвилюючі правові питання жителям міста Запоріжжя та області. Під час тематичної «гарячої лінії» мешканці міста та області отримали роз’яснення законодавства та відповіді на питання, що стосуються не лише сімейних правовідносин, але й  оформлення спадщини, порядку отримання путівок на санаторно-курортне лікування, оплати комунальних послуг, отримання матеріальної допомоги.

Правові консультації сьогодні надавав і місцевий центр, а саме заступник директора Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Яковлєва.

У разі необхідності більш детального вивчення звернення, громадянам рекомендувалось звернутися до центрів або бюро системи безоплатної правової допомоги з документами для можливості з’ясування обставин справи та прийняти рішення для вирішення питання по суті.

Сучасне цивільне законодавство регулює специфічні юридичні факти (вступ у шлюб та його припинення, народження дітей), питання щодо визначення кола членів сім’ї та відносин між членами сім’ї (подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім’ї), що є підставою виникнення шлюбно-сімейних відносин. Однак при цьому слід зауважити, що норми цивільного та сімейного права не регулюють усі правовідносини, які виникають у шлюбі та сім’ї, вони лише сприяють розвитку вказаних правовідносин.

Графік та теми «гарячих» телефонних ліній анонсується на сайті Комунальної установи «Запорізький обласний контактний центр» Запорізької обласної ради.