назад

Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх: інтерактивна лекція для житомирських студентів

Звичайними лекціями важко зацікавити студентів, тому ми активно застосовуємо інтерактивні елементи під час правопросвітницьких заходів. Говорили про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх зі студентами Житомирського торговельно-економічного коледжу. Лекцію прочитала заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Радушинська.

З якого віку особи підлягають кримінальній відповідальності? У яких випадках неповнолітню особу можуть засудити до позбавлення волі?

  • Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Але, за вчинення окремих видів злочинів до кримінальної відповідальності притягуються неповнолітні особи у віці від 14 до 16 років, – розповідає Наталія Радушинська.

Окрім теоретичного матеріалу відпрацювали зі студентами правові приклад та зробили віртуальну екскурсію українськими та американськими в’язницями.

Яскраві приклади порушень прав людини, які фіксують монітори національного превентивного механізму під час моніторингових візитів, навела фахівчиня Регіонального центру Дар’я Гончарова. Нагадаємо система безоплатної правової допомоги співпрацює з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та долучаємось до моніторингу місць несвободи.