назад

Адресна правова допомога – гарантія доступності безоплатної правової допомоги

Надання правової допомоги, зокрема одиноким громадянам, громадянам похилого віку, громадянам з обмеженими фізичними можливостями за місцем їх проживання – один із пріоритетних напрямків роботи Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та підпорядкованих йому бюро правової допомоги.

Так, саме задля надання адресної правової допомоги, 16 жовтня 2019 року, начальниця Турійського бюро правової допомоги Анна Сидько прибула до громадянки, яка є інвалідом 2 групи та проживає в селі Маковичі Турійського району. Питання, яке хвилювало жінку, було пов’язане з нарахуванням пенсії та соціальних виплат. З’ясувавши всі обставини справи, працівницею бюро було надано роз’яснення та запропоновано звернутись до суду, попередньо оформивши вторинну правову допомогу.

18 жовтня 2019 року фахівчиня Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Надія Клімук здійснила виїзд до місця проживання клієнта з обмеженими фізичними можливостями, інваліда І групи жителя села Воля Ковельського району. На скаргу чоловіка з приводу перешкоджання зі сторони родича користуватися та розпоряджатися власним житлом Надія Клімук надала роз’яснення, що відповідно до статті 379 Цивільного кодексу України, житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інші жилі приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання. Реалізовуючи своє право, громадяни можуть користуватися тільки тим житлом, право користування яким виникло з правочину або на законній підставі. Спори щодо права користуватися житлом вирішуються у судовому порядку. Фахівчиня центру ознайомила з переліком документів, необхідних для отримання вторинної правової допомоги та представництва інтересів клієнта в суді.

Під час надання адресної правової допомоги фахівці системи БПД Волині розповіли про правопросвітницький проект Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО!» та надали інформаційно-роз’яснювальні буклети щодо актуальних правових питань.