назад

Адвокат БПД Львівщини допоміг захистити права потерпілої від домашнього насильства

Потерпіла від домашнього насильства громадянка К. звернулась до Червоноградського місцевого центру з приводу захисту її прав. Зазначимо, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, є категорією осіб, що мають право на БВПД, згідно із законодавством про безоплатну правову допомогу.

Центром було прийнято звернення клієнтки про надання їй правової допомоги, що полягає в складенні процесуального документу у справі про видачу обмежувального припису. Фахівець Соснівського бюро правової допомоги Світлана Тарасенко підготувала заяву про видачу обмежувального припису.

Фахівець центру зазначила, що громадянка К. проживала разом однією сім’єю з кривдником; під час їхнього спільного життя чоловік неодноразово нищив майно, погрожував підпалом будинку, а також неодноразово завдавав тілесні ушкодження та чинив на неї психологічний та моральний тиск. Такі дії стали підставою для розірвання шлюбу. Однак кривдник і надалі проживав в одному будинку з потерпілою.

У заяві клієнтка зазначає, що вона потребує захисту в порядку, передбаченому чинним законодавством, позаяк відносно неї чиниться фізичне та психологічне насильство, у зв`язку з чим просить видати обмежувальний припис відносно кривдника строком на шість місяців, яким заборонити останньому наближатися на 100 метрів до місця її проживання (перебування).

Обмежувальним приписом визначаються один чи декілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»). У відповідності до ч. 3, 4 цієї статті рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Відтак, Сокальський районний суд Львівської області видав стосовно кривдника обмежувальний припис, на строк 6 місяців, яким заборонив йому наближатися на 100 метрів до місця проживання (перебування) громадянки К. Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а оскарження не зупиняє його виконання.