назад

Адвокат допоміг у визнанні особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

До Шосткинського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася особа, яка перебуває під юрисдикцією України, а середньомісячний дохід її сім’ї нижче суми прожиткового мінімуму, із вимогою позбавити правом користуванням квартири свого колишнього зятя, в якій він не проживає та не сплачує комунальні послуги.

Вона повідомила, що у 2003 році її донька зареєструвала шлюб з іноземцем. А для того, щоб зять зміг отримати громадянство України, вона на його прохання  зареєструвала у квартирі, власником якої є. На початку 2008 року він виїхав  до м. Київ  і на сьогоднішній день там і проживає.

Спеціалісти видали доручення адвокатові Ганні Островській. Адвокат склала позовну заяву про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням. У позовній заяві адвокат     посилалась на норми статті 405 Цивільного Кодексу України, яка передбачає, що члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право користуватись цим житлом. Член сім’ї власника втрачає право користування житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши додані до позовної заяви документи, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог клієнтки. Заочним рішенням міськрайонного суду позовні вимоги клієнтки задоволено у повному обсязі.