назад
19.01.17

Адвокат із Вінниччини повернула житло багатодітній родині

Vinnytsya KazekoВінничанин у 2007 році взяв кредит на квартиру у іноземній валюті терміном на 30 років. А у листопаді 2015 року дізнався, що банк продав його житло. Однак, адвокат Оксана Казеко домоглася в суді визнання договору купівлі-продажу недійсним.

В забезпечення виконання кредиту, у 2007 році чоловік також уклав договір іпотеки квартири, відповідно до якого надав в іпотеку ПАТ КБ «ПриватБанк» нерухоме майно, а саме, нову квартиру.

Невдовзі матеріальні труднощі завели вінничанина у глухий кут і виплати по кредиту стали проблемою. Банк, що надав кредит, забажав повернути собі кошти продажем іпотечного майна. Тому, представники банківської системи, без відома вінничанина, продали квартиру третій стороні.

У лютому 2016 року чоловік звернувся до Вінницького місцевого центру з надання БВПД із заявою про надання йому правової допомоги, яка полягала у представництві його інтересів у суді. Громадянин М. хотів визнати договір продажу банком квартири недійсним. Вінницький місцевий центр з надання БВПД призначив йому адвоката Оксану Казеко, відповідно до доручення №30 від 4 лютого 2016 року.

Захисник підготувала заяву про забезпечення позову та здійснила представництво інтересів громадянина М. у судовому засіданні Вінницького міського суду Вінницької області. Адвокат зазначила, що вказане майно є єдиним житлом позивача, він постійно проживає та зареєстрований за цією адресою разом із членами своєї сім’ї – дружиною та трьома дітьми. Згідно з ч. 1, статті 1 Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» не може бути примусово стягнуте нерухоме житлове майно, якщо воно є місцем постійного проживання і у власника немає іншого нерухомого житлового майна.

Оксана Казеко також виявила, що продаж вищезгаданої квартири було здійснено з серйозними порушеннями, зокрема, у питанні дотримання порядку визначення ціни продажу, а також у тому, що банк мав письмово повідомити громадянина М. про намір продати іпотечну квартиру.

Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 21 жовтня 2016 року договір купівлі-продажу квартири громадянина М. було визнано недійсним, чим і доведено, що чоловік є офіційним власником квартири. Ознайомитися з судовим рішенням можна за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62342045.

Контактна адреса Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Вінниця, вул. Порика, 29, тел.: (0432)56-01-80.

Дізнатись більше інформації про безоплатну правову допомогу можна на сайті vinnytsya.legalaid.gov.ua чи зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по території України).