назад

Ternopil Ijuk2Процедура отримання статусу учасника бойових дій при наявності усіх правовстановлюючих документів не є складною, проте буває, що документи про участь у антитерористичній операції, неналежно оформлені чи містять помилки   персональних даних військовослужбовця. З такою проблемою до Чортківського місцевого центру   з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся військовий, що з 2014 року не міг отримати статус учасника бойових дій через розбіжності його прізвища в документах.

Здійснювати представництво інтересів клієнта уповноважено адвоката Богдана Іжука.

Згідно Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженого Постановою Кабінету міністрів від 20 серпня 2014 року № 413, підставою для надання особам статусу учасника бойових дій для осіб, які брали участь в антитерористичній операції є витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ або особи, яка його заміщує, першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ про залучення до проведення антитерористичної операції, витяги з наказів керівника оперативного штабу з управління антитерористичною операцією чи його заступників або керівників секторів (командирів оперативно-тактичних угруповань) про підпорядкування керівнику оперативного штабу з управління антитерористичною операцією в районах її проведення та про прибуття (вибуття) до (з) районів проведення антитерористичної операції, документи про направлення у відрядження до районів проведення антитерористичної операції або інші офіційні документи, видані державними органами, що містять достатні докази про безпосередню участь особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Так, згідно матеріалів справи громадянин М.  у 2014 році брав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районах проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. В наказі, що був підставою участі в АТО було допущено помилку в його прізвищі. На прохання внести  зміни у наказ, громадянину М. відмовлено, через що клієнт центру змушений звертатись із заявою до суду про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Відповідно до ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документів, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно рішення суду від 19 лютого 2019 року, заяву клієнта центру М.  задоволено, встановлено факт належності правовстановлюючих документів, необхідних для отримання статусу учасника бойових дій.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.:(03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).