назад
11.04.19

Адвокат Яна Галкіна допомогла жінці отримати обмежувальний припис стосовно кривдника

Яна ГалкінаДо Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка, яка систематично потерпала від насильства з боку колишнього чоловіка. Жінка вимушена була проживати в квартирі матері, а повнолітній син колишнього подружжя – в селі без належних житлових умов. Єдиним бажанням постраждалої було спокійне життя разом з сином у власній квартирі, але сім’я не була впевнена у своїй безпеці через постійні залякування та переслідування.

Лівобережний київський місцевий центр призначив адвоката Яну Галкіну, яка, вислухавши жінку та узгодивши з нею правову позицію, звернулася до суду із заявою про видачу обмежувального припису.

Так, завдяки адвокату системи безоплатної вторинної правової допомоги Яні Галкіній, Деснянський районний суд міста Києва видав обмежувальний припис кривднику на 6 місяців, заборонивши йому переслідувати постраждалу та в будь-який спосіб спілкуватися з нею.

*Довідково:

Обмежувальний припис – захід тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, спрямованих на забезпечення безпеки постраждалої особи, і полягає у:

– забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);

– усуненні перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

– обмеженні спілкування з постраждалою дитиною;

– забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

– забороні особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

– забороні вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису приймається судом за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства, а якщо особа перебуває в закладі підтримки постраждалих осіб – за місцезнаходженням такого закладу.

Право звернутись до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника мають право:

– постраждалі особи або їх представники;

– у разі вчинення домашнього насильства стосовно дитини – батьки або інші законні представники дитини, родичі дитини (баба, дід, повнолітні брат, сестра), мачуха або вітчим дитини, а також органи опіки та піклування;

– у разі вчинення домашнього насильства стосовно недієздатної особи – опікун, органи опіки та піклування.

Справа про видачу судового наказу розглядається не пізніше 72 годин після надходження заяви до суду. Судові витрати у справах про видачу обмежувального припису не сплачуються. Обмежувальний припис підлягає негайному виконанню і видається на строк від 1 до 6 місяців та може бути додатково продовженим ще на строк не більше 6 місяців. Про видачу обмежувального припису суддя у встановлений законом строк інформує уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) постраждалої особи для взяття кривдника на профілактичний облік, а також районні, районні у містах Києві і Севастополі державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад за місцем проживання (перебування) постраждалої особи.

Посилання на судове рішення для ознайомлення:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80878194

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з київських місцевих центрів:

Лівобережний київський місцевий центр

Адреса: бул-р Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:
kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

Правобережний київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2-А
Телефон: 593-97-60
Електронна адреса:
kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).