назад
29.09.14

Адвоката Київського міського центру з надання БВПД залучено для здійснення окремої процесуальної дії у справі з розгляду апеляційної скарги про зміну запобіжного заходу командиру роти спецпідрозділу “Беркут” Дмитра Садовника

29 09 14 berkut26 вересня 2014 року до Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшла ухвала Апеляційного суду м. Києва від 25.09.2014 (справа 11-сс/796/1844/2014) про залучення захисника в порядку ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України  для участі у судовому засіданні з розгляду апеляційної скарги, поданою Генеральною прокуратурою України, щодо зміни запобіжного заходу із домашнього арешту на тримання під вартою командиру роти розформованого спеціального призначення полку міліції особливого призначення «Беркут» Дмитру Садовнику. Останнього обвинувачують у виконанні наказів, що призвели до загибелі 39 активістів Майдану 20.02.2014.

Київський міський центр з надання БВПД видав доручення для проведення окремої процесуальної дії № 026-0008494 від 26.09.2014 р. адвокату Ігорю Свєтлічному, що здійснює адвокатську діяльність на підставі свідоцтва від 13.12.2007 № 3161.

 Адвокат прибув у судове засідання у той же день. Згідно доповідної записки адвоката Ігоря Свєтлічного, ним було заявлено 4 клопотання, а саме:

  • клопотання про долучення довідки з лікарні про стан здоров’я попереднього адвоката обвинуваченого, який там перебував на той час та не мав змоги продовжувати здійснювати захист обвинуваченого;
  • клопотання про долучення довідки та витягу з історії хвороби обвинуваченого, який знаходився у лікарні, та його неможливість перебування у судовому засіданні 26.09.2014;
  • клопотання обвинуваченого Дмитра Садовника про бажання його особистої участі у судовому засіданні;
  • клопотання про ознайомлення з матеріалами справи на підставі Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі.

Адвокат Ігор Свєтлічний повідомляє, що усі згадані документи захисту – довідки та клопотання – судовий розпорядник передав старшому прокурору Р.Й. Псюку, а той адвокатам потерпілих та представникам ЗМІ.

Захисник оголосив свої клопотання, після чого прокурор, наполягаючи на негайному розгляді справи, запропонував надати захиснику час на ознайомлення із матеріалами справи тривалістю одна година. Керуючись Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі, та у зв’язку із відсутністю обвинуваченого у судовому засіданні, а також враховуючи особливу тяжкість справи та великий об’єм матеріалів (3 томи з додатками), адвокат наполягав на наданні більшого часу для належного ознайомлення із матеріалами справи.

Суд задовольнив клопотання адвоката Київського міського центру з надання БВПД та надав час для ознайомлення стороні захисту до 1 жовтня, до коли й перенесено судове засідання з розгляду згаданої апеляційної скарги ГПУ.

Як відомо, Генеральною прокуратурою України відкрито кримінальне провадження стосовно командира роти спеціального призначення полку міліції особливого призначення «Беркут» при ГУ МВС України в м. Київ та двох його підлеглих, які спільно з іншими правоохоронцями вранці 20 лютого 2014 року, виконуючи наказ свого керівництва, неправомірно застосували вогнепальну зброю та вчинили вбивство 39 учасників акцій протесту на вул. Інститутській у місті Київ.

22.04.2014 Печерський районний суд м. Київ змінив запобіжний захід обвинуваченому Дмитру Садовнику з домашнього арешту на тримання під вартою. 19.09.2014 слідчий суддя того ж суду звільнив обвинуваченого з-під варти на підставі наявності у підозрюваного у вчиненні особливо тяжких злочинів дружини, трьох дітей та квартири у Києві, а також його позитивної репутації. На думку суду, ці обставини є гарантією того, що підозрюваний не ухилятиметься від кримінальної відповідальності. Відповідною ухвалою суду запобіжний захід було змінено на домашній арешт.

Генеральна прокуратура України підготувала апеляційну скаргу про зміну запобіжного заходу із домашнього арешту на тримання під вартою.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+