назад

Адвокати системи БПД на сторожі інтересів громадян

КсенчукКривий Ріг – велике промислове місто, тож трудові спори виникають тут нерідко. Громадяни, які стикаються з такими проблемами, часто звертаються до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Одна із останніх гучних справ – незаконне звільнення працівника з промислового гіганта міста.

Громадянин Володимир Ч* вже мав рішення суду не на свою користь. Після звернення до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД йому було призначено адвоката – Дмитра Ксенчука. Правник ретельно вивчив всі матеріали та разом з клієнтом зібрав докази і підготував апеляційну скаргу.

Так, на думку адвоката, суд не врахував переважне право працівника на залишення на роботі, передбачене ст. 42 Кодексу законів про працю України. А саме: переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю роботи. Також відповідно до ч.2 ст.42 Кодексу законів про працю України – при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним – при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій; 

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п’яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

У результаті доказів, наведених правником, рішення Саксаганського районного суду було успішно оскаржене в Апеляційному суді Дніпропетровської області. Таким чином завдяки професіоналізму адвоката системи безоплатної правової допомоги працівника було поновлено на роботі, а за вимушений прогул з моменту незаконного звільнення на його користь буде стягнуто з підприємства 193 тисячі гривень.

Важлива інформація. У зв’язку з незаконним звільненням кожен працівник може звернутись до суду із заявою про поновлення на роботі й оплату за час вимушеного прогулу. Законодавством передбачено місячний термін для звернення до суду, якщо цей строк було пропущено з поважних причин, цей строк може бути судом поновлено. Варто розуміти і той факт, що позивачі у справах про поновлення на роботу звільняються від судового збору. При цьому незаконно звільнений працівник у судовому порядку може вимагати відшкодування моральної шкоди, у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації життя.

Якщо вас незаконно звільнено, ви потребуєте консультації юриста, то маєте право звернутись до центрів або бюро правової допомоги. Адресу найближчого центру можна дізнатись за телефоном контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.