назад

Актуальні питання соціального та правового захисту тимчасово переміщених осіб: семінар у Дніпропетровську

11721929 851055451655877 105202892 n24 липня 2015 року в приміщенні Дніпропетровської центральної  міської бібліотеки директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ліна Сергієва та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторія Дубовенко взяли участь у семінарі з розгляду актуальних питань соціального та правового захисту тимчасово переміщених осіб.

 

Організатором даного заходу виступила Громадська організація «Правозахисна група «Січ» в особі директора Реви Дмитра, відома своєю діяльністю з захисту порушених прав та свобод, зокрема учасників АТО та тимчасово переміщених осіб, а також розслідуваннями резонансних справ та фактів порушення прав людини. Даний захід проведено за підтримки Благодійного фонду «Ми – армія країни» та за участю Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської обласної адміністрації.

На семінарі були розглянуті актуальні питання соціального та правового захисту тимчасово переміщених осіб, а саме:

        Оформлення субсидії на орендоване житло.

        «Дитячі гроші»: виплати допомоги по вагітності та пологам, при народженні дитини, допомога одиноким  матерям.

        Допомога громадянам з питань пошуку зниклих без вісті, звільнення полонених та заручників.

        Отримання дублікатів втрачених документів.

        Продаж житла та бізнесу, компенсація вартості зруйнованого житла в зоні АТО тощо.

Під час зустрічі директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ліна Сергієва проінформувала присутніх про те, що за урядовою програмою з 1 липня поточного року у Дніпропетровській області розпочали роботу вісім центрів, які забезпечують доступ до безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, які не в змозі скористатися послугами платних адвокатів.  Також вона запропонувала присутнім на зібранні створити ініціативну групу, яка би могла аналізувати ситуацію, збирати та узагальнювати  найбільш складні питання для подальшого обговорення та пошуку шляхів їх вирішення в експертному середовищі.

З огляду на актуальність теми місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги планують довгострокову співпрацю з іншими благодійними фондами та громадськими організаціями, які надають безоплатну правову допомогу тимчасово переміщеним особам та учасникам антитерористичної операції.