назад

Актуальні питання земельного законодавства

Що таке «ринок землі в Україні»? Чи потрібно скасовувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення? Скільки землі зможе мати у власності одна особа? Про це, та багато іншого розповідали спеціалісти Маньківського бюро правової допомоги під час семінару для жителів села Харківка Уманського району.

Фахівці роз’яснили, що 31 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який набирає чинності у липні 2021 року.

Згідно з законом, до 1 січня 2024 року придбавати землі сільськогосподарського призначення зможуть виключно фізичні особи у розмірі не більше 100 га на одну людину, а з 1 січня 2024 року набувають такого права юридичні особи з встановленим обмеженням до 10 тис. га.

Так, загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше десяти тисяч гектарів.

Купівля-продаж земельної ділянки буде здійснюватись з дотриманням переважного права землекористувача (орендаря) на її придбання. Таке право може бути передано його суб’єктом (орендарем) іншій особі, про що він повинен письмово повідомити власника земельної ділянки.

Фахівці системи БПД розповіли громадянам про договір оренди землі і право емфітевзису та роз’яснили в чому полягає відмінність між ними.

Так, договір оренди землі – це договір за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. У свою чергу емфітевзис – довгострокове, відчужуване, успадковане право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

Істотними умовами (без яких договір вважається не укладеним) договору оренди є:

  1. об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  2. дата укладення та строк дії договору оренди;
  3. орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Емфітевзис визначається договором між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою.Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) може відчужуватися і передаватися у порядку спадкування.Жодних типових договорів емфітевзису чинним законодавством не передбачено. Отже, сторони можуть визначити на власний розсуд істотні його умови. Це спрощує і прискорює процедуру укладення і робить цей договір привабливішим порівняно з договором оренди землі.

Договір оренди не може бути укладений менш ніж на 7 років і більш ніж на 50 років. Строк же договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб встановлюється договором і для земельних ділянок державної або комунальної власності не може перевищувати 50 років.Якщо договір про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб укладено на невизначений строк, кожна із сторін може відмовитися від договору, попередньо попередивши про це другу сторону не менш як за один рік.

Довідково. Гаряча лінія системи БПД (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів): 0-800-213-103.