назад

Аліментні зобов’язання – тема зустрічі з бібліотекарями Старокостянтинівщини

Що таке аліменти, як визначається їх розмір, чи може він змінюватися, як виплачуються аліменти на утримання дитини в 2020 році – про це бібліотекарям Старокостянтинівського району під час семінару розповіла юристка Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги Оксана Балясна.

Захід відбувся 25 лютого на базі Старокостянтинівської центральної районної бібліотеки.

Заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги місцевого центру звернула увагу присутніх на норму в законі, в якій вказано, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів на одну дитину, однієї третини – на двох дітей, половини доходу – на трьох і більше дітей. При цьому розмір аліментів не повинен перевищувати десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

«Крім того, розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону. Мінімальний гарантований розмір аліментів не може бути меншим від 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тож той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів у відповідному розмірі», – пояснила юристка.

Оксана Балясна також розповіла бібліотекарям про те, як користуватися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid», щоб швидко отримувати відповіді на щоденні юридичні запитання.