назад

Безоплатна правова допомога: де знайти та як скористатися?

Яка різниця між первинною і вторинною правовою допомогою? Які обмеження та умови для надання безоплатної вторинної правової допомоги? Про це розповів спеціаліст Хотинського бюро правової допомоги Владислав Мельник студентам  Хотинського коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету.

Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатна первинна правова допомога:

·       надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;

·       складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

·       надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомоги:

·       захист;

·       здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

·       складання документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають окремі категорії осіб. Насамперед – малозабезпечені особи та особи з інвалідністю, дохід яких не перевищує встановлену межу, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внутрішньо переміщені особи, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та інші категорії, визначені у Законі України «Про безоплатну правову допомогу».

Для підтвердження права на безоплатну вторинну правову допомогу потрібно надати відповідні документи.

Також існують відповідні обмеження та умови за яких безоплатна вторинна правова допомога окремим суб’єктам права надається не більше 6 разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами одночасно.

У разі залучення особою іншого (приватного) захисника чи представника у справі, в якій надається безоплатна вторинна правова допомога, надання такої допомоги припиняється.