назад

Безоплатна правова допомога для румуномовних громадян України

Чернівецька область – багатонаціональна. Після українців, другими за чисельністю є румуни (за даними Всеукраїнського перепису 2001 року на Буковині проживає 115 тисяч румунів). Система безоплатної правової допомоги подбала, аби представники румунської національної меншини отримали правову допомогу їх рідною мовою. Зокрема, за підтримки україно-канадського проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» переклали і видали буклети «Безоплатна правова допомога: правова допомога, що гарантується державою» мовами 15 національних груп, представники яких найчастіше звертаються до системи БПД. 

Про це і не тільки розповів начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Тарас Лазарук під час тематичної зустрічі з працівниками головної редакції мовлення румунською мовою (творчого об’єднання «Всесвітня служба радіомовлення України»), а також творчого об’єднання телерадіопрограм румунською мовою «UA:Буковина». «Безоплатна правова допомога надається усім громадянам України незалежно від віку, статі, віровизнання чи мови, якою спілкуються. Сподіваємося, що завдяки вам, журналістам, інформацію про безоплатну правову допомогу румунською мовою зможуть отримати мешканці Герцаївського, Глибоцького, Сторожинецького районів, і не лише, – наголосив фахівець.

Буклети, перекладені мовами нацменшин, допоможуть людям дізнатися, що таке первинна та вторинна правова допомога, хто має право на неї, де можна отримати правові консультації. Детально розписано, як призначається адвокат або працівник центру з надання БВПД для здійснення представництва в судах з цивільних та адміністративних справ; хто і як може отримати захисника у кримінальному провадженні.

 «Дуже важливо, що румуномовні громадяни України зможуть дізнатися про безоплатну правову допомогу своєю рідною мовою, адже у людей, особливо в сільській місцевості, є чимало юридичних питань, які потребують вирішення, – зауважив керівник головної редакції мовлення румунською мовою (ТО «Всесвітня служба радіомовлення України») Віталій Зигря.

По завершенню тематичної зустрічі журналісти румунських редакцій радіо і телебачення отримали буклети «Безоплатна правова допомога: правова допомога, що гарантується державою» румунською мовою. Такі ж буклети є у Чернівецькому місцевому центрі з надання БВПД, а також Герцаївському, Сторожинецькому та Глибоцькому бюро правової допомоги.