назад
01.07.15

Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян Голованівськ

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкриють двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України. Серед них і Голованівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Про це 30 червня 2015 року під час круглого столу за участю  представників органів місцевого самоврядування Голованівського району , представників органів виконавчої влади,   правозахисних громадських організацій, засобів масової інформації повідомила директор місцевого центру Ольга Рибак.

У своєму виступі Ольга Рибак зазначила, що місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує  прожиткового мінімума), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Вона повідомила, що відкритий у смт.Голованівськ центр знаходиться за адресою вул. Ціолковського, 1. Звернутися до центру за допомогою зможуть  мешканці не лише районного центру, а й Гайворонського, Голованівського, Вільшанського, Ульяновського, Бобринецького, Новоархангельського, Добровеличківського, Маловисківського, Новоукраїнського районів області, які обслуговує цей місцевий центр.  Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який  надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Звертаючись до учасників круглого столу, голова Голованівської районної ради Олексій Чушкін зазначив, що  соціально незахищені громадяни – чутлива категорія суспільства, яка потребує особливої уваги зі сторони держави у забезпеченні їхніх прав, зокрема, права на захист. Адже багато з них не можуть отримати правову допомогу через занадто високу вартість послуг платних адвокатів. Тому подальший розвиток системи безоплатної правової допомоги має створити рівні можливості для кожного вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб.

Обговорюючи співпрацю з суб’єктами надання правової допомоги, учасники круглого столу були однозначні у питанні налагодження  ефективного  діалогу  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, органами виконавчої влади.

Начальник управління Пенсійного фонду України у Голованівському районі Людмила Цилюрик та представники органів місцевого самоврядування рекомендували виготовити наочні інформаційні матеріали для розміщення їх у приміщеннях сільських, селищних рад району для інформування більшої кількості населення про  можливість для представників територіальної громади району отримати якісний правовий захист (представництво інтересів у судах) за рахунок держави.