назад
26.11.21

Безоплатна правова допомога Полтавщини розширює кордони

26 листопада  учасники проєкту Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування: «Відродження та популяризація Опішнянських та Решетилівських традиційних промислів на Полтавщині серед молоді з України та Польщі» завітали до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги  у Полтавській області, де ознайомилися з діяльністю системи безоплатної правової допомоги  в регіоні.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко поінформував про особливості надання безоплатної правової допомоги на Полтавщині, розповів, про питання, які хвилюють найчастіше жителів області, як їх допомагають вирішувати юристи системи БПД Полтавщини. Також він наголосив, що одним із пріоритетних напрямів у роботі фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавщини є правопросвітництво. Під час проведення правопросвітницьких заходів фахівці не лише інформують про можливості системи безоплатної правової допомоги, а й роз’яснюють громадянам їх права, обов’язки,  механізми реалізації та захисту своїх прав.

«Така правопросвітницька робота мала на меті не лише інформування населення про їх права та механізми захисту, проведення комунікативних заходів, а й ознайомлення із системою безоплатної правової допомоги області, що вона являє собою, хто має право звернутися для отримання безоплатної правової допомоги і що для цього необхідно. Правопросвітництво здійснюється за активної підтримки наших партнерів- органів місцевого самоврядування, громадських та благодійних організацій.» – резюмував  Ігор Клименко.

Польська молодь також дізналася про правопросвітницьку роботу, яка проводиться фахівцями системи безоплатної правової допомоги саме з учнівською та студентською молоддю. Представники Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги переконані, що процес правової освіти повинен бути безперервним, тому надання дітям необхідного рівня правових знань повинно продовжуватися у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, проведення широкої позааудиторної роботи з правового навчання і виховання, до якої залучатимуться науковці, вчені, представники правозахисних організацій і правоохоронних органів, а також працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Активна правопросвітницька робота проводилася із метою інформування учнівської та студентської молоді, у різноманітних формах, як то: засідання круглих столів, семінарів, уроків права, годин спілкування, лекторіїв, ігрових занять, виховних годин, бесід, лекцій.

Таке інформування проводиться не лише під час правопросвітницьких заходів, а й шляхом інформування про можливості, роботу системи,  роз’яснення норм чинного законодавства.

Під час відвідин Регіонального центру  молодь  презентувала свої відеороботи за наслідками участі у проєкті, поділилися своїми  емоціями,враженнями, отримали максимум знань, цікавої інформації та знайомств. Підчас презентації проєкту учасники мали на меті популяризувати традиційні промисли серед молоді на регіональному та міжнародному рівні.

Серед  тем проектів: історія зародження і розвитку ремісництва на Полтавщині; шляхи залучення до проекту місцевої громади шляхом знайомств з головами територіальних громад, керівництвом Полтавської обласної ради, публічних обговорень щодо популяризації місцевих традиційних промислів, знайомств з власниками етно садиб та місцевими ремесленниками, майстерів класів від місцевих ремесленників, відвідування приватних садиб.

«Ми сприймаємо культурну спадщину наших пращурів через певні матеріальні об’єкти та традиції. Продовження цих традицій є обов’язковою умовою самоіндефікації людей та народностей, запорукою збереження етнічної самобутності та самого існування націй в бурхливому історичному процесі. Ми такі різні, але в той же час однакові. Ми маємо спільні цінності, але маємо різний досвід. Нас розділяють тисячі кілометрів, але всіх нас об’єднує спільна мета. Ми разом з нашими польськими партнерами прагнемо виховати молоде покоління в дусі дружби, вільної від упереджень і стереотипів, між Україною та Польщею.» – відзначають учасники проєкту.

За результатами участі у проєкті всі учасники отримали подяки від Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

Хвилюючим моментом заходу стало привітання мами одного з учасників проєкту, яка презентувала  молоді обереги  – ляльку мотанку, що є символом добробуту, добра, надії  та виконувала функцію оберегу людської долі.

Довідково. Проєкт Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування: «Відродження та популяризація Опішнянських та Решетилівських традиційних промислів на Полтавщині серед молоді з України та Польщі» визначено переможцем конкурсу на реалізацію проєктів у рамках здійснення Українсько-Польських обмінів молоддю у 2021 році стартував  22 листопада в Полтаві. Він реалізується  за сприяння Міністерства молоді і спорту України, Українсько-Польської Ради обміну молоддю та має на меті зміцнення міжкультурного діалогу шляхом створення умов для відкритості і толерантності серед молоді. У межах реалізації проєкту, протягом п’яти днів, його учасники прослухали  лекції: «Розвиток культури в умовах децентралізації», «Туризм, спадщина та креативність між Україною та Польщею»,  «Етнічний символ України – Опішнянська кераміка», «Польською говорити легко», «Українською говорити легко», проведуть інтелектуальну гру «Рефлексія дня», здійснять екскурсію з елементами квесту «Історичними місцями Полтавщини», відвідають Державну спеціалізовану школу-інтернат І-ІІІ ступенів  «Колегіум мистецтв у Опішні» імені Василя Кричевського, Національний музей-заповідник українського гончарства, меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів, музей мистецької родини Кричевських – Центр розвитку духовної культури,  ЕтноПоселення «Старий хутір»,  Решетилівський художній професійний ліцей, Всеукраїнський центр вишивки і килимарства, Решетилівський центр культури і дозвілля «Оберіг», Решетилівський музей ткацтва і вишивки, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського.