назад

Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості

Доступно, безоплатно, якісно та інноваційно– і це далеко не все про систему безоплатної правової допомоги в Україні. Система БПД – це ще й справедливо, адже права громадян захищає 6000 адвокатів по всій країні і близько 1,5 тисячі штатних юристів самих центрів. Окремої уваги заслуговують проекти системи, аналогів яким досі не було в державі – сімейні радники, відновне правосуддя, платформа WikiLegalАid… «Але, без сумніву, найбільшим здобутком для нас є довіра людей, життя яких змінилось на краще після того, як вони звернулись за допомогою до фахівців БПД», – підкреслила Людмила Яцуба, директор Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області, на прес-конференції у медіацентрі Информатор. Вона детально розповіла про роботу системи БПД на Дніпропетровщині, а також презентувала результати Київської міжнародної конференції, яка проходила на початку вересня у столиці.

Серед важливих проектів системи правової допомоги, на яких наголосила очільниця центру, – допомога постраждалим від домашнього насилля. Зараз у Дніпрі на базі місцевого центру працює Центр сімейного права фахівці якого допомагають тим, хто став жертвою насилля. Причому тут правники здійснюють не лише юридичний супровід – а і зконтактовують постраждалих з іншими організаціями, які працюють у цій сфері.

Окремої уваги заслуговує платформа WikiLegalАid. Вона створена за аналогією з Вікіпедією. Будь який користувач Інтернет може зайти на платформу та відшукати там потрібну йому правову інформацію, зразки оформлення документів та заяв. Ця платформа – буквально віртуальний юрист.

У роботі системи БПД все спрямоване на те, щоб людина отримала правову допомогу безперешкодно, вчасно та найбільш якісно. Для захисту інтересів клієнтівзалучаються перекладачі та сурдоперекладачів, а якщо людина не може особисто прибути на зустріч до юриста – здійснюється виїзд спеціалістів на дому. У віддалених куточках області працюють дистанційні точки доступу до БПД якими може скористатись кожен бажаючий.

Фахівців системи можна зустріти у школах, садках, у державних установах, на фестивалях і різних вуличних акціях. Вони розповідають про права дітей, про те, як захистити права споживачів комунальних послуг, як платити менше за тепло та як поновитися на роботі, як отримати пільги та соціальну допомогу, знижку на навчання і багато іншого.

Пропонуємо до вашої уваги кілька історій про людей, які змогли вирішити свої правові проблеми за допомогою наших спеціалістів.

До Новомосковського бюро правової допомоги прийшов пенсіонер, якому у ПФ відмовили в перерахунку пенсії. Юристи допомогли чоловікові скласти необхідні документи до суду внаслідок чого він зміг довести, що відмова Пенсійного Фонду у перерахунку була незаконною і, відповідно, тепер отримує пенсію у значно більшому розмірі.

У мешканки Кривого Рогу, яка має інвалідність, з’явились проблеми з підключенням газу. Його спочатку відключили, а потім, після сплати боргу, відмовились подати до оселі. Саме завдяки зусиллям правника системи БПД та його зверненню до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг, громадянці було підключено газ. Ще два роки знадобилось юристам щоб домогтися компенсації збитків у якості недоотриманого природного газу. В результаті громадянка отримала компенсацію у майже 12 тис. гривень.

Досить резонансним був випадок з яким прийшли до юристів системи БПД мешканці одного з гуртожитків м. Дніпро. Громадянам приписали неіснуючу заборгованість, погрожували виселити з єдиного житла. І лише завдяки зусиллям правників у суді було доведено право людей жити в кімнаті, а заборгованість визнано незаконною.

Нагадуємо, що за телефоном 0 800 213 103 ви можете дізнатись телефон або адресу найближчої до вас точки доступу до правової допомоги. Вже більше півмільйона громадян зателефонувало нам, це можете зробити і ви просто зараз.

Звертайтеся!