назад

Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості: у Херсоні презентували систему БПД

Як скористатися безоплатною правовою допомогою, хто найчастіше звертається до юристів, яким чином здійснюється захист прав та інтересів представників соціально незахищених і вразливих категорій на  Херсонщині – розказали фахівці системи БПД на пресконференції, яка 19 вересня пройшла в Регіональному центрі з надання БВПД. На конкретних прикладах вони пояснили медійникам та гостям принципи своєї роботи.

Ми всі прагнемо жити в демократичній та процвітаючій країні, де верховенство права і відчуття справедливості дуже важливе для громадян. Адже справедливість – один із основоположних принципів правової держави, який реалізується як у законодавчій, так і в правозастосовчій діяльності», – зазначила директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

Презентуючи систему безоплатної правової допомоги як інструмент соціальної справедливості, Марина Ігорівна відзначила, що держава через систему БПД здійснює в першу чергу правову підтримку та захист незахищених верств населення – пенсіонерів, осіб з інвалідністю, багатодітних сімей, дітей, ветеранів війни, внутрішньо переміщених осіб, постраждалих від насильства та інших вразливих категорій.

«Якщо говорити про Херсонщину, то за минулий рік і І півріччя 2019 року до наших центрів і бюро звернулося 30 тис. 434 особи, більшість із яких потребувала правових консультацій та роз’яснень законодавства», – навела статистичні дані спікерка.

Вона підкреслила, що серед клієнтів, яким було надано БВПД, найбільше позитивних рішень було прийнято по малозабезпеченим особам (71%), особам з інвалідністю (12%), ветеранам війни (6%), внутрішньо переміщеним особам (8%) та дітям, позбавленим батьківського піклування (1%).

Окрім того, присутні разом з Мариною Ігорівною здійснили невеличкий екскурс в історію створення і розбудови системи БПД:
«Право громадян на безоплатну правову допомогу закріплено в Конституції України 1996 року, але механізму реалізації цього права не існувало аж до прийняття у 2011 року Закону України «Про безоплатну правову допомогу». У 2012 році був утворений Координаційний центр з надання правової допомоги, через рік – регіональні центри. Це дало змогу особам, до яких застосовано адміністративне затримання та адміністративний арешт, реалізувати своє право на безкоштовну правову  допомогу. Особи, засуджені до позбавлення волі, таке право отримали у 2014-му. Наступного року запрацював Єдиний контакт-центр, який цілодобово приймає дзвінки. У січні 2017-го право на вторинну правову допомогу здобули внутрішньо переміщені особи та учасники бойових дій, а через рік –  діти та постраждалі від домашнього насильства і насильства за ознакою статі.

У грудні 2018-го відкрито платформу правових консультацій «WikiLegalAid» і завершилося створення мережі правових клубів «PRAVOKATOR», який є інформаційним майданчиком для підвищення кваліфікації та освіти. У січні нинішнього року в деяких регіонах України запущено пілотний проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх».

Докладніше – у презентації «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості».

Необхідно сказати, що з 10 по 12 вересня у столиці проходила перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка зібрала провідних експертів та представників систем БПД України, Канади, Грузії, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів, Шотландії та Латвії, а також громадських активістів, правозахисників та міжнародних партнерів.

На Київській конференції побував й наш колега – начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Максим Магда, який  поділився враженнями і розказав про правові інновації та кращі міжнародні практики.

На глибоке переконання Максима Анатолійовича, з безоплатної правової допомоги починається розбудова України саме як правової держави. «І наше завдання, – наголосив спікер, – сприяти подальшому її розвитку, аби вона максимально відповідала потребам сьогодення».

Гостей приємно здивувало,  що створена в Україні система БПД – одна з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. Наразі в Україні діє понад 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги, і вона визнана міжнародною спільнотою та громадянським суспільством.

Яким чином здійснюється захист прав та інтересів представників соціально незахищених і вразливих категорій у Херсоні, розповів  директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Денис Милокостий.

Він пояснив, що право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист, представництво в суді, складання процесуальних документів, мають не тільки соціально вразливі та незахищені громадяни, а й інші особи, визначені законом.

Первинну правову допомогу – а це юридичні консультації, роз´яснення – отримати може будь-хто.

Заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Голопристанського місцевого центру Вікторія Комаренко, яка представляла інтереси постраждалих від домашнього насильства клієнток у суді, розказала про свій позитивний досвід: «У моїй практиці є вже декілька справ, коли звертаються до центру постраждалі від домашнього насильства.

Остання справа, наприклад, стосується сім´ї, у якій чоловік п´ять років фізично і морально знущався над своєю дружиною та її матір´ю. Жінка через зневіру нікуди не зверталася. Лише після кількох місяців умовлянь, вона офіційно звернулася за допомогою…».

Більш детально – у сюжеті кореспондентів телеканалу «Скіфія».Херсон.

Переглянути сюжет, який транслювався у вечірніх випусках новин, можна за посиланням.

Поділився своєю історією і клієнт Каховського місцевого центру з надання БВПД, учасник бойових дій Віктор Володимирович Лозинський, який, щоправда, не зміг приїхати на захід.
Докладніше – відео-розповідь клієнта за посиланням.

Не залишили байдужими учасників зустрічі й інші відеоролики з життєвими історіями українців, що створені за підтримки українсько-канадського проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Завершилась пресконференція емоційними виступами працівників, які чи не щодня відновлюють справедливість і стоять на захисті прав соціально незахищених мешканців Херсонщини.

Довідково. Проєкт «Доступна та якісна правова допомога в Україні» реалізовувався протягом 2014-2019 років за підтримки Канадського бюро міжнародної освіти і сприяв покращенню рівного доступу до правосуддя для населення України, насамперед представників вразливих груп, шляхом підтримки впровадження та розвитку ефективної системи безоплатної правової допомоги, яка б відповідала потребам людей, підвищення рівня обізнаності населення щодо їхніх прав.