назад

Безоплатна правова допомога – захист прав громадян

(витяг статті з газети “Сумщина”, 2 липня 17:01)

troshechko1 липня в усіх регіонах України розпочинають роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У цьому числі й 4 місцевих центри, які створено на Сумщині – у Сумах, Конотопі, Охтирці та Шостці.

Про роботу Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який обслуговуватиме жителів м. Суми, Сумського, Білопільського та Краснопільського районів, ми попросили розповісти його директора Валентину Трошечко.

– Система безоплатної правової допомоги в нашій державі має кілька напрямів. Починалося все зі створення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, який нині працює і про його роботу вже знають люди. Наступний крок у реалізації європейських стандартів надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним громадянам – місцеві центри. Справа в тому, що надзвичайно важливим у розвитку правової держави є рівноправність у праві на захист у судовому процесі. Саме це і повинні забезпечити місцеві центри, які працюватимуть з адвокатами. Для людини, якій за законом надається безоплатна правова допомога, послуги адвоката будуть безоплатними – за це заплатить держава.

Ще раз наголошу, що до Сумського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги можуть звертатися жителі м. Суми, Сумського, Білопільського та Краснопільського районів. Сумський місцевий центр забезпечуватиме доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Команда нашого місцевого центру – це команда професіоналів, які налаштовані якнайкраще виконувати обов`язки, покладені на нас державою, а саме – захищати інтереси громадян у судових процесах.

Сумський місцевий центр знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 129. Графік нашої роботи: понеділок – п`ятниця з 8.00 до 17.00.

Телефони мобільного зв`язку: 050-82-88-582, 098-38-06-938.