назад
21.02.20

Безпечне працевлаштування за кордоном. Що варто знати?

Зважаючи на актуальність теми протидії торгівлі людьми на сьогоднішній час, ситуацію, коли бажаючих виїхати на роботу за кордон, навчання або з метою подорожі велика кількість, тож громадяни мають бути попереджені про можливі небезпеки, знати, як поводитися в тій чи іншій ситуації, розуміти свої права та бути поінформані, куди звертатися, якщо потратили в насильницьку ситуацію.

На базі Кролевецької районної філії Сумського обласного центру зайнятості 20 лютого фахівцями системи безоплатної вторинної допомоги Сумщини та громадської організації «Калинове гроно» проведено інформаційну зустріч з особами, які перебувають на обліку як безробітні. До участі в заході долучились депутати Кролевецької міської ради, представники місцевого самоврядування, співробітники районного управління соціального захисту населення.

Розпочалася зустріч із презентації відеоролику «Що таке безоплатна правова допомога» під час перегляду якого учасники заходу дізналися про первинну та вторинну правову допомогу, хто може нею скористатися та куди необхідно звернутися.

Далі фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Наталія Поставська повідомила, що у 90% випадках торгівля людьми – це трудова експлуатація, а серед постраждалих чоловіки становлять 62%. Ситуація торгівлі людьми може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Законом України «Про протидію торгівлі людьми» визначено, що торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Очільниця Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко доповнила інформацію реальною історією особи, яка звернулася за правовою допомогою як постраждала від торгівлі людьми.

Учасники заходу мали змогу дати відповіді на питання: «Як не стати жертвою торгівців людьми?, «Як уникнути ситуацій, що можуть призвести до потрапляння в тенета торговців людьми?» під час ділової соціальної гри «ANTATRAFFICKING – 2», яку провела Марія Шеремет.

Кожне рішення під час гри має свій вплив. Основна ідея – щоб гравці навчилися нести відповідальність за свої дії та розуміли їх наслідки.

Учасники заходу мали змогу задати правові питання та отримати консультацію від директора Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Миколи Гудіми та очільниці Кролевецького бюро правової допомоги Наталії Денисенко.

Телефон Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 або 527

Більше правової інформації за Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103.

ДОДАТКОВО: тренінг організовано партнером – ГО «Калинове гроно» у межах проєкту «Аг

енти безпеки» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Авторами соціально-настільної гри «ANTI TRAFFICKING 2» є представниця громадської організації «Калинове гроно» Марія Шеремет та доцент кафедри психології , політології и соціокультурних технологій Сумського державного університету – Олена Купенко.