назад

Безробітні громадяни дізнались про важливі аспекти оформлення трудових відносин

IMG c70d5f582f5a0ea05c1c35852f5c5201 VПро те, як захистити свої права працівника та про різницю між трудовим та цивільно-правовим договором розповіла громадянам, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, начальник Криничанського бюро правової допомоги Надія Федориненко.

Цю тему для спілкування з мешканцями району правник обрала невипадково, адже як показала практика, неправильна кваліфікація трудових відносин може стати причиною дуже неприємних правових наслідків. Тому, працюючи на упередження, фахівець і організувала відповідну зустріч із громадянами, які саме підшукують роботу.

Отож, коли згідно з трудовим договором громадянин набуває статусу «працівника» його трудові відносини регулює законодавство про працю. Працівник має право на відпочинок відповідно до законів про обмеження трудового дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки, право на здорові та безпечні умови праці, на матеріальне забезпечення у порядку соціального страхування в разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності та інші права, встановлені законодавством. За трудовим договором роботодавець своєчасно, в установлені строки, в повному обсязі виплачує працівникові заробітну плату, яка не може бути меншою від мінімальної (встановленою державою).

За договором підряду працівник виступає підрядником (виконавцем), а роботодавець – замовником. За цивільно-правовим договором замовник не зобов’язаний забезпечувати належні та безпечні умови праці (глави 61 та 63 ЦК). Стосовно заробітної плати, виконавцю оплачується не процес роботи, а її результат, який визначають після закінчення роботи й оформляють актом здавання-приймання виконаних робіт. На підставі цього акта проводиться оплата. Підрядник (виконавець робіт) не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Надія Федориненко також наголосила на тому, що при укладанні трудового договору ризик негативних наслідків роботи покладається на роботодавця, а при договорі підряду – на підрядника.

По завершенні заходу учасники дізналися більше про роботу системи безоплатної правової допомоги, проект «Я маю право!», отримали інформаційні буклети.

Нагадуємо, що Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графікроботи: Понеділок-П’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/07/5{/gallery}