назад

БПД та громади Івано-Франківщини: спільна участь у тренінгу із земельних правовідносин

З метою реалізації заходів, які спрямовані на захист прав та інтересів діючих та новоутворених територіальних громад в Україні, 10 листопада фахівці системи БПД та представники територіальних Прикарпаття взяли участь у онлайн-тренінгу «Земля: захист права власності та протидія рейдерству».

 

Організаторами онлайн-зустрічі виступила Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО. Тренінг проходив у межах діяльності «Громадської антирейдерської платформи», учасниками якого були зокрема більше 50 громад Івано-Франківської та Тернопільської областей.

 

Метою проведення навчання було отримання учасниками додаткових знань та навиків щодо протидії проявам рейдерства в аграрній сфері (незаконного протиправного заволодіння земельними ресурсами та похідними благами), що стало надзвичайно актуальним у зв’язку з децентралізацією повноважень та активізацією ринку земель сільськогосподарського призначення.

 

За допомогою системи ZOOM учасники розглянули особливості земельної реформи, механізми доступу до кадастрів і реєстрів різних рівнів, а також отримали корисні рекомендації і поради експертів щодо захисту права власності. Фахівці системи безоплатної правової допомоги та посадові особи  органів місцевого самоврядування скористалися можливістю підвищити свої професійні компетентності в питаннях земельної децентралізації та повноцінно зможуть донести новації законодавства до жителів краю.

 

«Земельне рейдерство є тим негативним явищем, про яке кожен чув, але так мало хто знає та говорить, тому з відкриттям ринку землі це питання є широко актуальним у нашому суспільстві. Дуже добре, що є така можливість говорити про це, слухати експертів у земельній галузі, які більш широко відкривають поняття цієї проблеми, а саме головне пояснюють як з цим боротись.  Ми, як фахівці системи безоплатної правової допомоги, майже щодня отримуємо запитання від наших клієнтів з питань, що стосуються використання, оформлення, продажу та успадкування земельних ділянок, тому даний тренінг є дуже корисним для нас у своїй подальшій роботі. Звісно, ще буде дуже багато запитань, на які буде важко дати відповідь, але приємно те, що у нас є надійні партнери, які готові допомагати нам у цій нелегкій справі», – зазначила заступниця директора  Калуського місцевого центру з надання БВПД Ольга Жиркова.

 

«Підчас заходу слухачі отримали цінну інформацію щодо способів протидії рейдерству, змінам у законодавстві при здійснення своїх повноважень органами місцевого самоврядування. Нам надали практичні навички користування електронними сервісами для отримання інформації про земельну ділянку та її власника. Отримані знання допоможуть як органами місцевого самоврядування у виконанні своїх функцій, так і працівникам безоплатної правової допомоги для надання консультацій», – наголосила фахівчиня відділу правопросвітництва та  надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання БВПД Марта Фучко.

 

 

«Кожен землевласник повинен володіти чіткою та достовірною інформацією про порядок реалізації права власності на земельну ділянку, а також знати, як захиститися у разі його порушення. Ми, як фахівці, які надають правову допомогу громадянам, в тому числі з питань земельного законодавства, повинні співпрацювати з органами місцевого самоврядування та разом доносити необхідну інформацію до громадян. Саме завдяки участі в даному тренінгу напрацьовується алгоритм дій щодо надання правової допомоги громадянам з питань земельного законодавства», – стверджує заступниця директора Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іванна Тичковська.