назад

БПД в обласній книгозбірні. Зустріч з етнічними групами

21 лютого у відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбувся круглий стіл з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови за участі представників системи безоплатної правової допомоги.

21 лютого в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Це значуще свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави. Духовні надбання кожного етносу зберігають і передають із покоління в покоління рідну мову, мудрість, культуру, традиції та обряди.

Захід розпочався з привітального слова спеціаліста відділу обласного управління культури, національностей та релігій ОДА Наталії Скринник. Перед присутніми також виступили керівник громадської організації «Угорський культурно-освітній центр» Мирослава Нагорняк, представник Центру польської культури і європейського діалогу Анджей Леуш, керівник товариства польської культури «Пшиязнь» Віталій Чащін та представники молодої генерації діаспори Конгресу азербайджанців, вірменів, які представили діяльність своїх організацій.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук зупинився на питаннях правової підтримки діяльності етнічних організацій.

Під час спілкування він розказав, що ст. 19 Загальної Декларації прав людини (1948) проголошує, що у тих державах, де існують етнічні, релігійні або мовні меншини чи особи з числа корінного населення не може бути відмовлено у праві разом з іншими членами своєї групи користуватися своєю культурою, сповідувати свою релігію і виконувати її обряди, а також користуватися рідною мовою.

Голова громадської ради при Івано-Франківській ОДА Віталій Перевізник висловив думку, що місто Івано-Франківськ може слугувати взірцем для всієї України, оскільки кожна етнічна громада має можливість розвивати рідні мову та культуру та зберігати традиції свого народу. Письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, професорка кафедри педагогіки початкової освіти ПНУ імені Василя Стефаника Ольга Деркачова зупинилась на темі мультикультуралізму. Заступник директора з музейної та виставкової діяльності «Простір Інноваційних Креацій «Палац», митець та реставратор Михайло Дейнега зупинився на питаннях збереження історичних пам’яток, пов’язаних з життям різних етнічних громад на території міста.

Підсумовуючи зустріч, заступник директора обласної книгозбірні Галина Горбань зауважила, що сьогодні бібліотека є центром культурного життя громади та місцем для зустрічей і спілкування представників різних спільнот та організацій та висловила сподівання на подальшу співпрацю і нові цікаві проекти.

Принагідно були презентовані буклети безоплатної правової допомоги, які розповідають про права громадян на допомогу, перекладених різними мовами.

 

 

Довідково

Міжнародний день рідної мови запровадили 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Свято відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО хотіла привернути увагу світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.