назад

Булінг – тривожна тенденція у сучасному дитячому середовищі

Штовхання, підніжки, бійки, стусани, образи, поширення неправдивих чуток, глузування, пошкодження особистих речей, прізвиська з боку одних дітей по відношенню до інших – це нездорові відносини у дитячому середовищі, які при регулярному повторюванні перетворюються у цькування дитини, тобто булінг.

За результатами дослідження, проведеного UNICEF: Україна в лідерах серед країн Європи, де поширений шкільний булінг:

  • 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу;  
  • 25% дітей стали жертвами цього явища;
  • 48% постраждалих взагалі ні з ким не ділилися проблемою.

Виникає питання: чому діти не розповідають дорослим про потрапляння у ситуацію булінгу. За статистикою:

  • 40% – соромляться зізнаватись;
  • 22% – вважають нормою;
  • 15% – не знають до кого звертатись;
  • 7% – страшно.

З метою запобігання поширенню цього явища у шкільному середовищі, 11 жовтня 2019 року працівники Регіонального центру з надання з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, ГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія», ГУ Національної поліції в Запорізькій області та Філії ДУ “Центр пробації” у Запорізькій області провели зустріч з учнями 7-х класів Запорізького академічного ліцею № 23.

Під час діалогу з дітьми було розглянуто основні причини виникнення булінгу, його види та форми, наслідки для булера та особи, яка постраждала від цього ганебного явища.
Особливу увагу дорослі під час розмови зі школярами приділили відповідальності за вчинення булингу. Прийняття 18 грудня 2018 року Верховною Радою України Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу несе за собою ряд змін у вирішенні вищеназваної проблеми.

  • Відтепер вчинення булінгу неповнолітньою чи малолітньою особою буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.
  • Знущання, вчинені повторно упродовж року особою або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.
Адміністративна відповідальність наступає з 16 років, так як і кримінальна. Але кримінальна відповідальність може наступити і з 14 років за такі діяння – умисне тяжке та середньої тяжкості тілесне ушкодження, хуліганство, бандитизм, тощо, за що передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі.

Так, на сьогодні 197 справ із звинуваченням у булінгу за 9 місяців поточного року розглянули суди України. За період, відколи почали діяти жорсткіші покарання за цькування, притягнуто до відповідальності 77 винуватців. Уже є перша десятка судових рішень щодо кібербулінгу в Україні.Дитина, яку переслідують у школі, має розповісти все батькам. Також вона може звернутися по допомогу до директора школи, класного керівника чи шкільного психолога. Діти і батьки при необхідності можуть звернутися до й поліції. Працівники Регіонального центру закцентували увагу на тому, що в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги діти й батьки можуть отримати юридичну консультацію та правовий захист.

Учні отримали пам’ятки з телефонами “гарячих” ліній, куди можна звертатись у випадках, якщо вони сталі жертвою чи свідком булінгу.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 8-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).