назад
13.11.19

Чому важливо бути толерантними?

Щороку 16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності, оскільки цього дня у 1995 році держави-члени ООН ухвалили Декларацію принципів терпимості, у зв’язку з чим в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві за підтримки Київської міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки “Молода гвардія” розповів школярам що таке толерантність та як бути терпимими. Виховний захід мав на меті показати значимість толерантності під час взаємодії з іншими, навчити розуміти і поважати один одного та удосконалювати вміння толерантного спілкування.

Урок толерантності розпочався з «побудови» паперових літаків, у кожної групи дітей вони вийшли різними. Це надихнуло школярів на висновок, що літаки – немов люди, кожен різний, але у всіх одне призначення. Продовжили вправою «Біла ворона», за допомогою якої Михайло Харін мав змогу продемонструвати школярам психологічний стан людини, яка за певними ознаками відрізняється від решти.

Завершили виховну годину «товариським судом», під час якого учасники тренувалися вирішувати конфліктні ситуації за принципом толерантності, що попереджує прояви булінгу серед молоді.

*Довідково:

Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність – це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба.

Толерантність – це не поступка, поблажливість чи потурання. Толерантність – це, передусім, активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини. Толерантність у жодному разі не може бути виправданням посяганню на ці основні цінності. Толерантність повинні виявляти кожна людина, групи людей та держави.