назад
02.12.19

Чому важливо попереджувати прояви булінгу?

Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві регулярно проводить правопросвітницькі заходи для школярів щодо попередження проявів булінгу. Цього разу в.о. директора Регіонального центру Михайло Харін та головний спеціаліст відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Олена Добровольська відвідали учнів четвертих та шостих класів Середньої загальноосвітньої школи №306 І-ІІІ ступенів Деснянського району міста Києва.

Михайлом Харіним проведений інтерактивний урок для школярів, під час якого у класі була створена «Зона, вільна від булінгу». Дітям роз’яснили поняття булінгу, його форми та прояви, продемонстрували соціальні ролики, в яких висвітлюється проблема цькування серед школярів, ознайомили з законодавством про відповідальність за булінг та за приховування фактів його проявів, навчили як допомогти жертві булінгу, як відрізнити дружні піддражнювання від цькування та формулі попередження направленої на дитину агресії. Школярі підвели підсумок заняття, що булити – не круто.

«Булінг – серйозне соціальне явище, яке негативно впливає на формування світогляду та самооцінки у підростаючого покоління. Систематичні переслідування, образи, цькування, упереджене ставлення у навчальному закладі може нанести серйозну психологічну травму дитині. Страшне це явище тим, що більш ніж половина дітей, які стикнулися з образами у школі, соромляться та бояться розповісти батькам чи вчителям про свої проблеми. Цькування та образи несуть пагубний вплив на особистість, провокують розвиток гніву, депресії, думки про самогубство або помсту. На фоні знущань може занижуватись самооцінка, з’явитись соціальні розлади, фобії або навіть психологічні травми, як наслідок — дитина не може розкритись у навчанні або проявити свої таланти, так як відчувати себе захищеним є базовою потребою», – зазначає Михайло Харін.

Згідно з дослідженням, проведеним UNICEF Ukraine, Україна посідає четверте місце в світі за рівнем підліткової агресії, після Росії, Албанії та Білорусію. З цим явищем стикалися 67 % школярів, причому 40 % з них нікому не розповідають про насильство, навіть батькам.

За Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) або громадські роботи від 20 до 40 годин. Крім того, за булінг, вчинений групою осіб або протягом року після накладення штрафу, розмір стягнення становитиме 100-200 неоподатковуваних мінімумів (1700-3400 грн) або відповідальність у вигляді громадських робіт 40-60 годин.