назад

Чи порушують права людини в Красилові: результати моніторингових візитів до суду та відділу поліції

Моніторингова група у складі регіональної представниці Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксани Кізаєвої, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю в Хмельницькій області Ольги Осередчук та громадського монітора від системи БПД Оксани Банкової відвідала Красилівський районний суд і Красилівський відділ поліції ГУНП в Хмельницькій області. В результаті візитів виявлено низку порушень, звіти про які будуть скеровані до відповідних органів.

Під час візиту до Красилівського районного суду, зокрема, з’ясовано, що його приміщення не пристосоване належним чином для маломобільних груп населення: немає доріжки до бокового входу в будівлю, який обладнаний пандусом; немає кнопки виклику; пандус безпосередньо в приміщенні не оснащений поручнями; занадто вузькі двері туалету для відвідувачів.

Попри наявність у суді чотирьох штатних посад суддів, правосуддя здійснює лише один суддя, навантаження на якого складає близько двох тисяч справ на рік, що перевищує встановлені норми в 10 разів. За словами судді, наразі в нього на розгляді перебуває приблизно 500 справ.

З-поміж інших порушень, зафіксованих моніторинговою групою, – відсутній бокс для заїзду спеціального автотранспорту варти, для посадки й висадки підсудних, не обладнано огородженої стоянки для спецавтотранспорту із забезпеченням вільного під`їзду до суду, термін придатності ліків в аптечці прострочений, вогнегасники потребують технічного огляду.

Не забезпечено доступність маломобільних груп населення і до Красилівського відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області. Щоб дістатися до приміщення поліції, необхідно піднятися по сходах, водночас пандус і кнопка виклику відсутні.

У ході моніторингу з’ясовано, що загалом у відділі створено належні умови для роботи працівників, перебування відвідувачів та затриманих. Тривають ремонтні роботи з подальшого облаштування приміщень та території відділу, а саме третього поверху будівлі, спортивного залу та зони відпочинку. Однак на момент візиту не було облаштовано кімнати для проведення слідчих дій та конфіденційних побачень з адвокатом. На дверях кабінетів бракувало табличок з назвами посад та прізвищами працівників.

Виявлено також недоліки у веденні документації відділу. Порушення права осіб на безоплатну правову допомогу не виявлено.

За результатами моніторингів буде складено звіти та скеровано їх до відповідних органів задля усунення виявлених порушень.

Для довідки. 25 травня 2018 року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль для недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема й права на безоплатну правову допомогу. Одним із напрямів співпраці, що визначені в Меморандумі, є залучення працівників системи безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.