назад

Чим жила система БПД Волині у 2019 році?

Упродовж 2019 року система БПД Волині працювала над підвищенням якості надання правових послуг, здійснювала активне правопросвітництво та комунікацію, впроваджувала нові проекти. На цьому наголосила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук, підбиваючи підсумки року, що минув, та окресливши основні плани, ключові завдання та пріоритетні напрямки роботи у 2020 році в прямому ефірі проекту «Звіти. Наживо» на телеканалі «UA: Волинь» 27 лютого 2020 року.

«Основними завданнями центрів є підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення (правопросвітництво), надання безоплатної первинної правової допомоги і безоплатної вторинної правової допомоги, забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Різниця між Регіональним  та Місцевими центрами у тому, що Регіональний центр забезпечує захист осіб від обвинувачення у випадках затримань та арештів у кримінальному та адміністративному порядку, а Місцеві центри – доступ до правосуддя у цивільних та адміністративних справах, а також таких, що стосуються захисту прав та інтересів потерпілих і свідків у кримінальних провадженнях», – зауважила Наталія Смолярчук.

Також директорка Регіонального центру мовою цифр озвучила показники діяльності центру у 2019 році.

Так, минулоріч видано 1630 доручень адвокатам для надання БВПД громадянам.

Щодо якісних показників здійснення захисту, то адвокатам вдалося :
• виправдати 3 обвинувачених, тобто ці люди не були притягнені до відповідальності за злочини, яких не вчиняли;
• у 148 вироках призначено мінімальний строк покарання;
86 засуджених було звільнено від відбування покарання з випробуванням;
81 засудженому призначено більш м’яке покарання, ніж передбачено санкцією статті, за якою особу притягнуто до відповідальності;
• у 37 випадках обрано більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою;
• у 24 випадках зменшено обсяг обвинувачення.

За 2019 рік місцевими центрами, в тому числі бюро правової допомоги, було зареєстровано понад 17 000 звернень клієнтів, близько 16 000 особам було надано правову консультацію і понад 1750 осіб отримали БВПД.

Клієнти місцевих центрів та бюро правової допомоги частіше зверталися із питань: сімейного 3094 (18%), іншого цивільного права 2188 (12,7%), спадкового 2116 (12,3%), з питань соціального забезпечення 921 (5,4%), адміністративного 1338 (7,8%), з питань виконання судових рішень 1081 (6,3%), земельного 1350 (7,9%), інших питань 1655 (9,6%), договірного 244 (1,4%), житлового 1853 (10,8%), трудового 686 (4%), медичного 28 (0,2%), кримінального 176 (1%), пенсійного 289 (1,7%), податкового 148 (0,9%) від загальної кількості.

Щодо категорій клієнтів, яким було надано БВПД, то протягом звітного періоду найбільше позитивних рішень було прийнято по малозабезпеченим особам (середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму) 1145 (64,9%), особам з інвалідністю 298 (16,9%), ветеранам війни 170 (9,6%), біженцям – 72 (4,1%), внутрішньо переміщеним особам – 28 (1,6%), особам, які постраждали від домашнього насильства 24 (1,4%), іншим категоріям 27 (1,5%).

Юристи центрів здійснювали систематичні виїзди у віддалені села, селища та об’єднані територіальні громади з метою надання безоплатної правової допомоги та консультували людей дистанційно. Загальна кількість виїздів мобільних та діючих дистанційних пунктів доступу до БПД 1017, під час яких послугами юристів скористалося 2718 громадян.

28 соціально незахищених осіб, які не мали можливості звернутись самостійно до центрів, отримати адресну правову допомогу.

Серед іншого, важливими є прийняття органами місцевого самоврядування 12 місцевих програм надання БПД, укладення 24 меморандумів про співпрацю та партнерство у сфері надання правових послуг, проведення 1114 правопросвітницьких заходів для усіх категорій населення.

Також суттєвими є нововведення, що мали важливе значення як для системи БПД, так і для вразливих верств населення – старт спільної ініціативи Міністерства юстиції України, системи БПД та громадськості «Сімейні радники». Аліменти, розлучення та насильство в сім’ї – ті наболілі проблеми, з якими звернулося 66 краян до перших сімейних радників Віктора Вальчука та Євгенії Коваленко.

У планах – забезпечення осіб, які знаходяться під юрисдикцією України, правовою інформацією про систему надання БПД, інші правові механізми захисту прав та законних інтересів, підвищення правової обізнаності та залучення громадськості до системи безоплатної правової допомоги, підвищення якості послуг безоплатної правової допомоги, запровадження інноваційних підходів у функціонуванні системи безоплатної правової допомоги, peer review (оцінювання якості безоплатної правової допомоги), реалізація проекту з відновного правосуддя для неповнолітніх, забезпечення доступу до медіації для вразливих верств населення у сімейних та спадкових спорах, надання громадянам правових консультацій із земельних питань.

«Ми сподіваємося, що система безоплатної правової допомоги розвиватиметься і надалі, і майбутнє у нас буде все яскравішим та яскравішим», – резюмувала Наталія Смолярчук.

Повну версію програми можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=LbPykmVOzGk&fbclid=IwAR0MOKzBOOScOx78ynYNyBGH0LhyOlgyYfcrtb_4vo3PSpMlQwbmUV66fBo&app=desktop