назад

Декларування 2020: в Миколаєві розповіли про зміни, на які варто звернути увагу

Як декларувати банківські рахунки? Де можна знайти унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі? Відповідь на ці та інші питання надали сьогодні під час вебінару «Особливості декларування 2020» в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області.

«З 1 січня 2020 року набрали чинності зміни в антикорупційному законодавстві, відтак заповнюючи щорічну декларацію за 2019 рік потрібно буде вказати відомості, що не були потрібні раніше. Тож варто розпочати заповнення вже зараз, тим більше, що до завершення кампанії декларування залишилося вже менше місяця!, – відзначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша.

Під час семінару головний спеціаліст сектору з питань з запобігання і виявлення корупції Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ірина Мигур надала роз’яснення по кожному блоці електронної декларації. Зокрема, зупинилася на нововведеннях, що з’явилися цього річ, серед них – блок банківські рахунки. В зазначений розділ необхідно внести всі банківські рахунки декларанта та членів його родини, не залежно від того є на них кошти чи ні.

«Ще одне нововведення цьогорічної форми декларації – при заповненні інформації про декларанта необхідно вказати унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Якщо ви отримали паспорт громадянина України у вигляді ID-картки або біометричний закордонний паспорт, то у ньому вже є інформація про цей номер запису. Відсутність ж цих документів означає, що у вас відсутній номер запису в ЄДДР. У такому разі необхідно обрати «Не застосовується» у відповідному полі», – зазначила І. Мигур.

Відзначимо, якщо Ви вже подали декларацію, але зрозуміли, що зробили помилку, то в такому випадку у Вас є 7 днів на виправлення з моменту оприлюднення декларації в реєстрі. Але будьте обачні – подавати виправлену форму декларації можна не більше 3-ох разів.