назад

На Прикарпатті з нагоди відзначення дня БПД, приуроченого до Дня прав людини, 10 грудня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук взяв участь у ряді заходів на теле, радіо ефірах з мешканцями Прикарпаття.

 

День розпочався на програмі «Ранкова пташка» в ефірі телерадіокомпанії  «Вежа», де у прямому етері Михайло Євчук розказував жителям Івано-Франківщини про систему безоплатної правової допомоги.

«У Міжнародний день прав людини відбувається ІІ Всеукраїнський форум Право&Свідомість. Захід проводиться в містах Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі.  У  форумі беруть участь всі бажаючі, трансляція форуму проходить на сторінці фейсбуку Координаційного центру з надання правової допомоги, метою якого є узагальнення та обмін найкращими практиками правопросвітництва, а також визначення пріорітетів правопросвітницької діяльності системи безоплатної правової допомоги», ˗ зазначив  у програмі фахівець системи БПД.

Також під час ефіру директор Регіонального центру з надання БВПД в області звернув увагу щодо залучення системи безоплатної правової допомоги на Прикарпатті до інформаційної кампанії «16 днів проти насильства», наголосив про довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», де громадяни можуть ознайомитися з правовими питаннями у тій чи іншій сфері, проінформував про роботу системи БПД на Прикарпатті, а саме про діяльність центрів з надання БВПД, кількості звернень громадян до системи та способи отримання такої допомоги.

Прослухати радіоефір можна за посиланням – https://www.vezha.org/bezoplatna-vtorynna-pravova-dopomoga-kvalifikovanu-pidtrymku-nadadut-u-regionalnomu-tsentri-audio/

 

З нагоди відзначення Дня БПД працівники місцевих центрів з надання БВПД взяли участь ряді правопросвітницьких та комунікаційних заходів. А саме, провели правовий тренінг для молоді Лисецької територіальної громади, вуличне інформування серед мешканців міста Тлумач на тему «Право на безоплатну правову допомогу», інформаційно-роз’яснювальний правопросвітницький захід для учнів 10-11 класів Рогатинського ліцею імені братів Рогатинців  «Безоплатна правова допомога в Україні», в Отинійській масовій бібліотеці на тему «Насильство в сім’ї – порушення прав людини» для жителів Отинійської громади та працівників селищної ради.

 

До цієї події також була приурочена дискусія фахівців системи безоплатної правової допомоги в інтелектуально-філософському клубі «Вершини» на тему «Психологічні та соціальні передумови виникнення та можливі шляхи подолання насильства» з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, організації внутрішньо переміщених осіб та громадськими активістами Прикарпаття, на якій обговорювалося питання щодо протидії домашнього насильства, допомога особам, які потерпають від такого насильства.

«У службах соціального захисту населення  зареєстровано більше фактів домашнього насильства ніж люди звернулися до безоплатної правової допомоги. У 2020-2021 рр. було винесено 6 обмежувальних приписів за  результатами надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема представництва інтересів потерпілої сторони. На сьогоднішній день на Прикарпатті є  19 стаціонарних офісів, точок доступу до безоплатної правової допомоги, куди люди можуть звернутися за допомогою. Право на первинну правову допомогу отримають всі громадяни незалежно від їх матеріального статку, на вторинну правову допомогу мають право окремі категорії осіб, зокрема особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. На сьогоднішній день згідно чинного законодавства передбачена кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства або насильства за ознакою статі», ˗ окреслив в обговоренні директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

 

Наприкінці дня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та адвокат системи БПД Артур Доронін взяли участь у телепрограмі «Про головне» на обласному телебаченнні «Галичина». Зокрема, вони наголосили на активному впровадженню проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»  в системі безоплатної вторинної правової допомоги.

 

«Медіація ˗ це примирення, основним учасником якої є потерпілий. Основним завданням медіації є відновлення прав потерпілого. На даний час існує пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». На стадії досудового розслідування потерпілий разом із підозрюваним звертаються до прокурора про те, що вони хочуть брати участь у медіації. Після чого прокурор складає інформаційний лист і відправляє його на систему БВПД,  у відповідний центр, той в свою чергу призначає адвоката-медіатора», ˗ розказав у програмі Артур Доронін.

«З 1 липня 2020 року проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»» почав діяти по всій території України. Зокрема, на Прикарпатті справ по застосуванню медіації для неповнолітніх було 5. Також хочу наголосити на важливій ролі медіації саме для неповнолітніх, оскільки через свій вік, власну10 12 необережність, вплив  особа може поступитися і вчинити кримінальний проступок, злочин невеликої тяжкості», ˗ зазначив  у своєму виступі Михайло Євчук.

Детальніше можна прослухати передачу за посиланням – https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1364058244044705