назад

День БПД на Сумщині: про права громадян та їхній захист

Третій рік поспіль у нашій державі проводиться Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини, який відзначається 10 грудня в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. З нагоди цього свята директрка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області взяла участь у пресбрифінгу, що відбувся при Сумській обласній держ адміністрації та розповіла про здобутки системи БПД Сумщини.

День БПД – гарний привід ще раз нагадати жителям Сумської області про важливість правової освіти, зокрема обізнаності громадян про свої права та механізми їхнього захисту.

“Для  отримання правової допомоги люди зверталися  у точки доступу, яких у регіоні є 19. Безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах в області надають фахівці чотирьох місцевих центрів – Конотопського, Охтирського, Сумського, Шосткинського, а також 14 підпорядкованих їм бюро правової допомоги. Відтак, з початку 2021 року ними опрацьовано більше 31 тисячі звернень від мешканців Сумщини, які звернулись за правовою допомогою”, – розповіла на початку виступу очільниця Регіонального центру.

Представництво інтересів   у судах за рахунок держави в області забезпечують юристи центрів та бюро, а також 210 адвокатів, які співпрацюють з системою БПД на Сумщині додала спікерка.

Надання безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях, при адмінзатриманні чи адмінарешті забезпечує Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області.  Адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, видано у 2021 році  2 531 доручення. Адвокатам вдалося добитися 15 виправдувальних  вироків, або закриття кримінальних проваджень.

Для того аби люди більше знали про свої права працівники системи БПД проводять активну правопросвітницьку діяльність. Так, упродовж 2021 року проведено більше тисячі правопросвітницьких заходів. Це – зустрічі з різноцільовими категоріями населення: державними посадовцями,  учнівською та студентською молоддю, освітянами, працівниками соціальних служб тощо. Фахівцями місцевих центрів та бюро правової допомоги здійснено близько 900 консультативних виїздів у найвіддаленіші куточки області.

Юристами контактного центру надано більше 60 тисяч консультацій з правових питань для мешканців усіх регіонів України.

Система БПД Сумщини також бере участь у реалізації низки проектів:

  • «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»,
  • «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення»,
  • «Волонтер БПД» тощо.

З метою реалізації програми відновлення неповнолітніх  адвокати-посередники докладають максимум зусиль, аби знайти підхід до неповнолітнього правопорушника та потерпілої сторони та примирити їх. Завдяки реалізації програми відновного правосуддя підлітки, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, мають можливість не «скалічити» своє життя та майбутнє. В області наразі налічується 16 справ з відновного правосуддя. Завдяки участі у цій Програмі 12 неповнолітніх звільнено від кримінальної відповідальності.

Одним із пріоритетних проєктів є «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

У зв’язку з запровадженням змін до земельного законодавства, громадяни потребують фахових правових консультацій, роз’яснень із земельних питань, а часом – і захисту інтересів у судах. На допомогу їм приходить система БПД, фахівці якої консультують, інформують громадян та захищають порушені їхні права. З початку року надійшло 2240 звернень із земельних питань, надано 2171 консультації, а у 69 випадках – представництво інтересів у судах.

Проєкт «Волонтер БПД»  має на меті підвищити рівень обізнаності населення Сумщини про систему безоплатної правової допомоги та захист прав громадян.

Наразі в області до волонтерства у системі БПД активно долучилися 12 осіб, які беруть участь у правопросвітницьких заходах, готують публікації про можливість отримання безоплатної правової допомоги та допомагають фахівцям в інформуванні мешканців про їхнє право на захист своїх інтересів за рахунок держави.

“Ми продовжуємо надавати якісну безоплатну правову допомогу жителям Сумщини як форматі офлайн так і онлайн, адже розуміємо, що правовий захист громадян не можна поставити на паузу у період дії карантинних вимог.  У Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги ми вкотре нагадуємо громадянам про важливість правової освіти. Знайте та захищайте свої права разом з нами!”, – підсумувала директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена ДЕМЧЕНКО.