назад

Децентралізація, учасники АТО та гендерна рівність – виклики та успіхи Житомирщини

Житомирська область посідає 5 місце за площею серед областей України. Та лише 13-е – за кількістю населення. Вона вражає своїми краєвидами та приваблює історичними пам’ятками. Саме на Житомирщині розташоване унікальне «Камінне село», купальні Княгині Ольги та найстаріший театр України – Житомирська обласна філармонія імені Святослава Ріхтера.

Паперова фабрика у Радомишлі колись постачала папір до Києво-Печерської лаври, а сьогодні на Малинській фабриці банкнотного паперу виготовляють папір для української гривні, та інших валют 15 країн світу. Житомирщина посідає перше місце в Україні за кількістю населення та площею в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). За останньою інформацією, в області налічується 59 ОТГ. Тут плекають традиції та не забувають про інновації. Про особливості надання безоплатної правової допомоги у Житомирській області та виклики, які доводиться долати, читайте у матеріалі, підготовленому фахівцями системи БПД Житомирщини.

Цифри, за якими долі людей

Система безоплатної правової допомоги Житомирської області складається з регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, чотирьох місцевих центрів у Житомирі, Бердичеві, Коростені та Новоград-Волинську та 19 бюро правової допомоги.

«За сім років роботи регіонального центру видано 12 809 доручень для надання правової допомоги у кримінальних провадженнях. Адвокати системи БПД Житомирщини здобули 43 виправдувальні вироки. Це значний результат, адже 43 людини завдяки фаховому захисту були виправдані, не відбувають покарання у в’язниці за злочини, які не скоювали. У реєстрі адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на Житомирщині, більше 200 адвокатів», – розповідає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.

За час роботи місцевих центрів до них звернулось більше 76 тис. мешканців. Фахові правові консультації були надані понад 56 тис. клієнтів. Допомога адвокатів та штатних юристів для представлення інтересів клієнтів у судах та складання процесуальних документів знадобилась у 20 520 випадках.

Про гендерну рівність

На Житомирщині система безоплатної правової допомоги гарантує рівні можливості як для жінок, так і для чоловіків. Два місцеві центри очолюють жінки, а у двох керівниками є чоловіки. Чимало правопросвітницьких заходів, присвячених подоланню гендерних стереотипів, проводить заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська.

«Я власним прикладом руйную гендерні стереотипи.  Окрім роботи в Регіональному центрі, очолюю Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Житомирської області на громадських засадах. За всю історію її існування я перша адвокатка, яку обрали на цю посаду. Важливо, аби наше суспільство стало територією рівних можливостей. Тому провожу навчальні лекції на тему гендерної дискримінації», – говорить Наталія Радушинська.

Правова допомога захисникам

У Житомирській області кількість учасників АТО/ООС та загиблих – одна з найбільших в Україні. Тому правова допомога захисникам України є одним із  пріоритетів у роботі місцевих центрів.

 

«Ми прагнемо, аби якомога більше захисників України отримали фахову правову допомогу. Саме тому у 2016 році розпочав свою роботу дистанційний пункт доступу до БПД на базі Житомирського військового шпиталю. Крім того, долучаємось до виїздів мобільних бригад консультування до 199-го навчального центру Десантно-штурмових військ. Важливо, щоб у мирному житті захисники України знали, що їм є до кого звернутись, якщо їх права порушують», – переконаний директор Житомирського місцевого центру Олександр Коваль.

Особливості місцевих центрів

Ми завжди там, де потрібні найбільше. Налагоджуємо співпрацю з партнерами, аби допомогти вирішити проблему, з якою звертаються клієнти. У 2018 році фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги підписали меморандум про співпрацю з головою Коростенської ромської общини «Романо Кхам» Миколою Боровим.

Відсутність паспорта, свідоцтва про народження чи інших ідентифікуючих документів – з такою проблемою нерідко стикаються роми. Це унеможливлює надання безоплатної вторинної правової допомоги. Скористатися послугами адвоката за рахунок держави громадянин може тільки у разі надання пакету документів, обов’язковим з яких є паспорт.

«Переважна більшість питань потребує саме комплексного вирішення, із залученням різних служб, організацій, установ: службами у справах дітей, центрами соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, відділами державної реєстрації актів цивільного стану та міграційної служби тощо. Тому лише у співпраці з партнерами можна допомогти у виготовленні ідентифікуючих документів», – говорить директорка Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Грищенко.

В умовах децентралізації активно співпрацюємо з об’єднаними територіальними громадами. За останні два роки фахівці Новоград-Волинського місцевого центру та бюро правової допомоги домоглись прийняття 8 Програм надання безоплатної правової допомоги об’єднаними територіальними громадами.

У Бердичівському місцевому центрі дбають не лише як про якість надання правової допомоги, так і про комфорт відвідувачів. Облаштовані клієнтські зони не лише для дорослих, а й для дітей.

«Це не випадково, адже саме до нашого центру звернулась найбільша кількість дітей за захистом порушених прав у регіоні. Якісний захист у суді можуть надати не лише адвокати, а й працівники системи безоплатної правової допомоги. З початку 2020 року відсоток справ, в яких уповноважено працівників центру на надання правової допомоги, становить понад 50 %», – наголошує директорка Бердичівського місцевого центру з надання БВПД Наталія Ковальчук.

Ми завжди творчо підходимо до правопросвітницьких заходів. Долучаємось до квестів для дітей та флешмобів на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Консультування тих, хто відбуває покарання, – ще один важливий напрям роботи. Допомагаємо засудженим відновити документи, поновити батьківські права, надаємо роз’яснення з різних правових питань. Долучаємось і до моніторингових візитів Національного превентивного механізму. Під час таких заходів перевіряємо, чи не порушуються права людини в місцях несвободи.

«Система безоплатної правової допомоги Житомирщини довела свою ефективність та здобула довіру клієнтів. Ми підвищуємо обізнаність та дбаємо про те, щоб наші клієнти були задоволені наданою допомогою. Кожна виграна справа для нас – перемога права. Ми відновлюємо віру людей у справедливість та можливість вирішення складних життєвих ситуацій у правовий спосіб. Водночас ми постійно розвиваємось і змінюємось», – резюмував Олександр Гербеда.