назад

Діалог безпеки: на Херсонщині запрацювала платформа взаємодії громадськості із силовиками

У Херсоні в рамках програми «Діалог безпеки» відбувся круглий стіл, під час якого був підписаний Порядок міжвідомчої та міжсекторальної взаємодії безпекових служб та громадянського суспільства на регіональному рівні щодо посилення захисту прав і свобод людини в Херсонській області.

Порядок взаємодії узгоджували представники СБУ, ГУНП в Херсонській області, Управління забезпечення прав людини, Патрульної поліції, Державної прикордонної служби, ЗСУ, Регіонального Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадських організацій: «Експертний центр з прав людини», ХОБФ «Мангуст», «КримSOS», «Десяте квітня», ВГО осіб з інвалідністю «Велід».

Систему безоплатної правової допомоги представляв спеціаліст Херсонського місцевого центру з надання БВПД, адвокат Володимир Куценко, який також є координатором Регіональної платформи «Діалог безпеки» на Херсонщині.

Необхідно сказати, що на сьогодні проєкт «Діалог безпеки» впроваджується у п´яти областях: Дніпропетровській, Львівській, Донецькій, Луганській і Херсонській. Реалізація цього проєкту – явище унікальне, адже у його рамках безпекові структури та громадськість виступають партнерами.

Про основні засади співпраці розповів координатор проєкту, виконавчий директор ГО «Експертний центр з прав людини»  Віктор Чупров.

Володимир Куценко пояснив, що регіональні платформи створюються для попередження, реагування та сприяння належному розслідуванню порушень прав людини.

Докладніше – у сюжеті телеканалу «Херсон Плюс».

Окрім того, Володимир Вікторович розповів про систему БПД, її основні завдання та напрямки роботи та презентував результати діяльності Херсонського місцевого центру з надання БВПД за попередні роки, виокремивши найбільш поширені питання, з якими звертаються громадяни.

Присутні дізналися про порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги в установах системи БПД, про можливість отримання юридичних консультації через довідкову онлайн платформу «WikiLegaLaid», або за телефоном безкоштовної гарячої лінії: 0 800 213 103, про порядок призначення адвокатів для надання БВПД вразливим категоріям громадян, у тому числі засудженим та особам, щодо яких проведено адміністративне затримання, або обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці зустрічі відбулося урочисте підписання Порядку взаємодії, а учасники зустрічі, обмінявшись контактами, висловили готовність у подальшій співпраці щодо реагування на порушення прав і свобод людини.

Довідково. «Діалог безпеки» – ефективний майданчик взаємодії Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та Державної прикордонної служби України з організаціями громадянського суспільства на національному та регіональному рівнях з метою захисту прав і свобод людини.

Щоб подати заяву про порушення прав людини, треба натиснути кнопку «ОТРИМАЙ ДОПОМОГУ» та ввести необхідну інформацію. Проблему розглядатиме координатор, що модерує процес подальших рішень. Контакти всіх координаторів – доступні на сайті: https://www.dialohbezpeky.org