назад
20.05.15

Діалог щодо шляхів співпраці системи БПД та органів адвокатського самоврядування продовжили на Івано-Франківщині

 P 20150507 15280807 травня 2015 року в приміщенні Івано-Франківського університету права ім.Короля Данила Галицького відбулася 2-га частина круглого столу з обговорення питань взаємодії між системою безоплатної правової допомоги та органами адвокатського самоврядування в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, захід відбувся у рамках серії круглих столів у всіх регіонах України щодо поглиблення питань співпраці між регіональними центрами з надання БВПД та органами адвокатського самоврядування. Круглі столи організовано за ініціативи центрів та відокремлених підрозділів Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» у регіонах.

 Перша частина круглого столу в Івано-Франківську відбулася 8 квітня(із ходом заходу та його результатами можна ознайомитись тут). Учасниками обговорення у рамках 2-ої частини стали: Михайло Євчук – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, Світлана Петрова – виконуюча обов’язки голови Ради адвокатів Івано-Франківської області, Ігор Тинів – адвокат, член Ради адвокатів Івано-Франківської області, Сергій Маруда – адвокат, член дисциплінарної палати КДКА Івано-Франківської області, Оксана Осудар – адвокат, начальник відділу забезпечення якості Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Міськів – адвокат, начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ірина Вань – адвокат – тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, Петро Сопків, Михайло Лотоцький, Світлана Жидецька, Петро Шкварок – адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Проведення другої частини круглого столу розпочалось з вітального слова директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Фраківській області Михайла Євчука.

Стосовно проблемних питань, запланованих до обговорення, першою виступила виконуюча обов’язки голови Ради адвокатів Івано-Франківської області Світлана Петрова. Вона зауважила, що проблема «кишенькових адвокатів», на жаль, продовжує залишатись актуальною в адвокатурі сьогодні. Вона навела приклади, коли працівники слідства не дають підозрюваним можливості вільно обирати адвокатів (не залежно від того, чи адвокат із системи БПД, чи з-поза системи), а натомість пропонують прізвища конкретних адвокатів в обов’язковому порядку. Тому, на її погляд, для надання правової допомоги повинні залучатися адвокати, яких бажають бачити як захисника клієнти, а не пропонують слідчі. Михайло Євчук запропонував звернутися спільним листом з Радою адвокатів Івано-Франківської області до керівництва УМВС в Івано-Франківській області про безумовне дотримання слідчими законодавства з питань призначення захисників у кримінальному процесі.

P 20150507 162838

Також у розрізі розгляду питання про залучення адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги присутні на круглому столі адвокати навели як приклад факти, коли у справі по продовженню, зміні чи припиненню примусових заходів медичного характеру, окремі судді не виносять ухвалу про залучення адвоката з системи БПД, а методом «найменшого супротиву» відправляють секретарів у коридори суду для «залучення» до справи наявних там адвокатів.

Під час обговорення питання стосовно того, якими повинні бути умови укладення контрактів між адвокатами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Євчук зазначив, що позитивним моментом у чинних контрактах є внесення пункту про вчасність подання актів адвокатами, зокрема протягом 45 діб. Він зауважив, що такий захід сприятиме посиленню бюджетної дисципліни і покращенню бюджетного планування.

11257643 1088062927888819 1087271135 n

Свою думку стосовно питання доцільності приховування прізвищ адвоката у рішеннях ВКДК адвокатів України висловив Сергій Маруда – адвокат, член дисциплінарної палати КДКА Івано-Франківської області. Він зазначив, що «не помиляється той, хто нічого не робить, а тому, коли провадження стосовно адвоката відкрито перший раз – однозначно жодного прізвища не повинно зазначатися». Сергій Маруда також висловив свою думку стосовно забезпечення робочих приміщень для адвокатів у судах першої інстанції, зазначивши що такі кімнати в приміщеннях судів є необхідними для нормальної та ефективної роботи адвоката.

У своєму завершальному слові Світлана Петрова, зазначила, що, на її погляд, в Івано-Франківській області добре налагоджена співпраця між системою безоплатної правової допомоги та органами адвокатського самоврядування області. Відзначила високий рівень проведення семінарів та тренінгів у системі БПД, висловила побажання, аби до участі у таких тренінгах запрошувались також й адвокати, що не включені до реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

За результатами обговорення учасники дійшли згоди щодо наступних пропозицій:
– звернутися зі спільним листом Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з Радою адвокатів Івано-Франківської області до керівництва УМВС в Івано-Франківській області про безумовне дотримання слідчими законодавства з питань призначення захисників в кримінальному процесі;

– звернутися зі спільним листом до голови Івано-Франківського міського суду, та голови Апеляційного суду Івано-Франківської області з проханням відкриття в приміщеннях суду кімнати для адвокатів.

11186422 1088062651222180 1639274511 n

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter