назад

Понад три з половиною тисячі випадків домашнього насильства зафіксували буковинські поліцейські у 2019 році. Як не стати жертвою знущань та куди звертатись у випадку загрози? Аби нагадати людям про їхні права – в Україні відбуваються заходи у рамках міжнародної акції «16 днів проти насильства». Такий правопросвітницький соціальний захід відбувся 11 грудня і в Чернівцях на Центральній площі.

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій понад 100 країн світу активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради спільної мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити у конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства, а також       привернути увагу кожного до цієї проблеми, адже насильство може бути поряд з нами.

Із головним меседжем #ДійПротиНасильства до чернівчан да гостей міста звернулися правоохоронці, соціальні службовці, громадські діячі, правозахисники. Представники кожного суб’єкту, який надає послуги щодо протидії домашньому насильству та насильству проти жінок, розмістили свою локацію з роздатковим інформаційним матеріалом та провели інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Зокрема, на локаціях громадяни отримали правові консультації та роз’яснення з питань:

–        куди звертатись постраждалим особам від насильства;

–        які права постраждалих осіб;

–        які соціальні послуги надаються постраждалим особам;

–        як звернутися до суду за захистом своїх порушених прав.

Долучилися до заходу й фахівці системи безоплатної правової допомоги Чернівців та області. «Наша система дозволяє звернутися всім жертвам насильства по допомогу, – каже директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. – В разі необхідності людину проконсультують щодо подальших дій, або нададуть адвоката».

По завершенню заходу її учасники з табличками, на яких було написане головне гасло акції #ДійПротиНасильства, взяли участь у флешмобі, утворивши форму серця.