назад

Для старокостянтинівських школярів провели правовий урок

Правовий урок «Я знаю свої права та виконую обов’язки» з іграми, вікторинами та конкурсами відбувся 29 січня на базі Старокостянтинівської районної бібліотеки для дітей. Про свої основоположні права учні Старокостянтинівської ЗОШ №8  дізналися від фахівчинь Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірини Вовнянко та Марини Цісар.

Знайомити дітей з їхніми правами необхідно змалку, переконані у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це допоможе їм правильно вибудовувати взаємини з довколишніми, уникати обмеження своїх прав, правильно оцінювати вчинки інших, сформує правову свідомість, виховає пошану до законів України, почуття доброти, милосердя, уміння дотримуватись обов’язків та користуватися своїми правами.

«Кожна дитина має невід’ємне право на життя, і держава забезпечує у максимально можливій мірі виживання і здоровий розвиток дитини», – наголосила в розмові з учнями Марина Цісар.

Юристки розповіли школярам про права, які вони мають від народження та які гарантуються й захищаються державою, пояснили, що з віком в них з’являються обов’язки та відповідальність. Діти дізналися, які нормативно-правові документи покликані забезпечити їхні права і свободи.

«Насамперед це Конституція України та Конвенція ООН про права дитини», – зазначила Ірина Вовнянко.

У другій частині уроку діти переглянули відеоролик із поясненнями про їхні права та обов’язки; проаналізували ситуації з порушенням прав дитини на прикладі літературних творів та визначили, яке право казкового персонажа, на їхню думку, було порушено.

«Запам’ятайте важливу тезу: ваші права не повинні порушувати права інших», – звернула увагу дітей Марина Цісар, завершуючи урок.

Краще запам’ятати почуте дітям допоможуть тематичні розмальовки, а засвідчать отримані школярами правові знання паспорти прав дитини, які насамкінець роздали юристки місцевого центру.