назад

Для забезпечення належної правової допомоги учасникам АТО в Черкасах проведено семінар

ato0725 листопада 2015 року Черкаським місцевим центром з надання БВПД спільно з ГО “Волонтер Черкащини”, за підтримки Федерації профспілок Черкаської області проведено навчальний семінар на тему: “Права учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб, їх пільги та соціальні гарантії”.

Участь у семінарі взяли адвокати системи БПД та працівники місцевих центрів з надання БВПД Черкаської області.

В ході семінару було розглянуто права на пільги учасників АТО, членів їх сімей та практичні можливості їх реалізації, які розкрив юрист ГО “Волонтер Черкащини” — Тарас Щербатюк. Також проаналізовано дієвість місцевих програм допомоги учасникам АТО. Наразі громадською ініціативою проводиться ряд заходів щодо виявлення прогалин в Законі України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також розробляються пропозиції та способи активізації роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо відновлення реалізації учасниками АТО заслужених прав на пільги.

Окрім того, запрошеним на семінар юристом КЗ “Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР” Анатолієм Поповим, звернуто особливу увагу на порядок набуття статусу інваліда війни. Найголовнішими моментами, які доводиться встановлювати МСЕК при наданні учаснику АТО статусу інваліда війни, є:

1. встановлення причинно-наслідкового зв’язку захворювання з проходженням військової служби в зоні проведення АТО;

2. офіційність проходження військової служби, тобто зарахування такої особи до списків військової частини та наявність посвідчення учасника бойових дій.

Про особливості в спілкуванні з учасниками бойових дій розповіла психолог Людмила Гаврилюк, наголосивши, що, люди, які перебували певний час в зоні бойових дій сприймають світ по-особливому, а тому й відношення до них повинне бути толерантним.

Про права внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їх пільги та соціальні гарантії розповідала начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Черкаського місцевого центру з надання БВПД Соловей Наталії

Адвокати та працівники місцевих центрів спільно аналізували законодавство, що регулює порядок отримання статусу ВПО, строки оскарження дій і бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також переваги ВПО перед іншими громадянами в соціальних гарантіях на період проведення антитерористичної операції в місці реєстрації внутрішньо переміщених осіб.

Запропоновані теми викликали у слухачів зацікавленість та чимало практичних запитань, оскільки актуальність теми на сьогодні зростає з кожним днем.

забезпечення належної правової допомоги  учасникам АТО в Черкасах

 

забезпечення належної правової допомоги  учасникам АТО в Черкасах

забезпечення належної правової допомоги  учасникам АТО в Черкасах

забезпечення належної правової допомоги  учасникам АТО в Черкасах

забезпечення належної правової допомоги  учасникам АТО в Черкасах