назад
11.03.14

ДО УВАГИ АДВОКАТІВ, ЯКІ БАЖАЮТЬ ДОЛУЧИТИСЯ ДО РОБОТИ НАД ПРОЕКТОМ НОВОЇ РЕДАКЦІЇ ЗАКОНУ “ПРО АДВОКАТУРУ І АДВОКАТСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ”

s uvaga7 березня 2014 року відбулося зібрання адвокатів та представників громадських організацій адвокатів з обговорення підходів до створеня робочої групи для підготовки проекту нової редакції Закону України «Про адвокатуру і адвокатську дяльність» та формування технічного завдання такої робочої групи.

Головував на зібранні Микола Сірий, якого учасники зустрічі Міністра юстиції України Павла Петренка з адвокатами 6 березня 2014 року висунули у якості голови згаданої робочої групи.

Участь взяли близько 30 адвокатів, частина яких, зокрема, представляла громадські організації адвокатів та юристів “Асоціація адвокатів України”; “Асоціація правників України”; “Рада адвокатів України”; “Союз юристів України”; “Всеукраїнська професійна спілка правників”; “Ліга правників”; “Українське юридичне товариство”; спільноту адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу; неформальні адвокатські спільноти “19 грудня” та “30 листопада”.
 

Учасники зібрання запропонували робочій групі взяти за основу чинний Закон України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», разом з тим підготувавши проект змін з метою врегулювання наступних проблем:

1. Роль адвокатури як інституту в суспільстві.
2. Принципи адвокатської діяльності (доповнити з урахуванням міжнародних).
3. Статус адвоката (права, обов’язки, гарантії).
4. Доступ до професії. Обмеження доступу до професії.
5. Механізм захисту честі професії.
6. Вдосконалення порядку притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності.
7. Безперервне професійне навчання адвокатів.
8. Надання правової допомоги адвокатами безоплатно. 
9. Оподаткування адвокатської діяльності.
10. Порядок формування органів адвокатського самоврядування, їх підконтрольність, відповідальність їх членів. Збалансування повноважень між регіонами і центром. Уточнення розподілу між представницькими органами (радами) і технічними органами (КДКА).
11. Система фінансування виконання функцій адвокатського самоврядування. Прозорість формування та виконання кошторисів.
12. Удосконалення механізму взаємодії адвокатури з органами державної влади, зокрема впливу адвокатури як інституту на рішення держави у сфері прав людини.

Більшість учасників зібрання підтримали пропозицію голови робочої групи, попередньо погодженою з Міністром юстиції України, секретаріат робочої групи сформувати з числа працівників Координаційного центру з надання правової допомоги.

Пропозиції від кожного адвоката України приймаються до 23 березня 2014 року на спеціально створену для цієї мети єдину електронну адресу: bar@legalaid.gov.ua.

Пропозиції для зручності та оперативності їх опрацювання рекомендовано подавати за єдиною формою порівняльно-довідкової таблиці (MS Word):

Колонка 1.Текст норми чинного Закону.
Колонка 2. Формулювання пропозиції щодо внесення змін.
Колонка 3.Текст норми Закону зі змінами.
Колонка 4. Інші закони, до яких потрібно внести відповідні зміни із зазначенням статті (статей).
Колонка 5. Обґрунтування змін (аргументація).