назад

До уваги учасників АТО: як отримати правову допомогу безоплатно

   posvidkaВійськові, що захищають територіальну цілісність держави та беруть участь в АТО, а також члени їх родин з 1 липня отримали право на адвоката, послуги якого оплачує держава. Відповідна норма передбачена п.9 частини першої ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”. Окрім військовослужбовців, дія закону поширюється також на прикордонників, розвідників, працівників СБУ, осіб добровольчих формувань,  працівників підприємств, установ, організацій і т.д., які залучалися та брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

    Звертаємо увагу на один ВAЖЛИВИЙ МОМЕНТ: БВПД надається тільки у тому випадку, якщо особа має відповідні документи, котрі посвідчують її статус.

 

Які документи потрібно подати до місцевого центру?


    Відповідно до Методичних рекомендацій щодо організації надання БВПД ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до звернення у місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги додають:

паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

 ідентифікаційний код;

посвідчення встановленого взірця.

    Документами, що посвідчують статус, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», є:

а) «Посвідчення учасника бойових дій»

б) «Посвідчення інваліда війни»

в) «Посвідчення учасника війни»

г) «Посвідчення члена сім’ї загиблого»

 

На які правові послуги має право учасник АТО?


   Пункт 9 частини першої статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” передбачає, що право на БВПД мають ветерани  війни  (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни) та особи,  на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – на правові послуги, передбачені пунктами 1-3 частини другої ст. 13 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом.
    У статті 13 цього Закону уточняється, що БВПД  надається на такі правові послуги як:

1) захист;

2) здійснення  представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу,  в судах, інших державних  органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру стосовно питань, пов’язаних з соціальним захистом даної категорії осіб.

 

     Щодо питань, пов’язаних із соціальним захистом, то мова йде, приміром, про захист своїх трудових прав (це гарантія збереження місця роботи на час проходження військової служби), виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, відстоювання прав на пільгову знижку за користування житлом, на безоплатний проїзд у транспорті і т.д. 

     До слова, ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Закону Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», звільняються від плати за оформлення документів, юридичні консультації, а також від судових витрат, пов’язаних з розглядом питань щодо їх соціального захисту.

 

    ДОВІДКОВО. Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» едакція Закону від 05.07.2015 р.), категоріями осіб, яких відносять до учасників АТО та членів їх родин, є:

  1) особи – учасники бойових дій, що брали участь в АТО (пункти 19 та 20 статті 6);

  2) особи – інваліди війни, що брали участь в АТО (пункти 11, 12, 13 та 14 статті 7);

  3) особи, які належать до учасників війни (пункт 13 статті 13);

  4) особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  (стаття 10).