назад

Додаткові витрати на дитину: порядок стягнення

До Малинського бюро правової допомоги звернулась Ангеліна Дубовик (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Жінку цікавило, як стягнути з батька додаткові витрати на дитину? Роз’яснення, в межах проєкту «Я маю право!», надав фахівець Малинського бюро правової допомоги.

Батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, якщо це обумовлено розвитком її здібностей, хворобою тощо. (ст.185 Сімейного кодексу України). Цей перелік не є вичерпним — сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання. Розмір додаткових витрат встановлюється за домовленістю батьків між собою або рішенням місцевого суду за позовом одного з батьків, який отримує аліменти.

Додаткові витрати на дитину можуть сплачуватися наперед, або покриватися після їх фактичного понесення. Конкретна форма залежить від наявних документів — чеків, квитанцій, актів виконаних робіт, рекомендацій чи діагнозів тощо. При цьому стягнення грошових коштів може відбуватися разово, з певною періодичністю або постійно (до досягнення дитиною повноліття). Тобто, якщо мова йде про відвідування дитячого садку, фінансування здійснюється періодично. Коли дитина захворіла, оплата її лікування зазвичай відбувається протягом певного часу, згідно рекомендації лікаря.

Якщо один з батьків не бере участь в додаткових витратах на дитину, то можна подати до суду позовну заяву. В додатках до цього позову слід обов’язково надати докази, на яких ґрунтуються позовні вимоги. Якщо ці документи не можуть бути отримані позивачем самостійно, вони витребовуються судом, за відповідним клопотанням.

Зверніть увагу, що розмір додаткових витрат завжди встановлюється в твердій грошовій сумі.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

  Більше інформації про проєкт «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).