назад

Документальне кіно про права людини – для громад Харківщини

Навіть під час війни люди потребують культурного розвитку. Тому на Харківщині відновили діяльність правового кінозалу. Чугуївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» запропонували жителям Чугуївської, Височанської, Лозівської та Слобожанської громад Харківської області переглянути в онлайні документальну стрічку «Томек В.» (режисерка Анна Вєцковска, Польща).

Фільм оповідає про 12-річного Томека. Після уроків хлопець дбає про свою родину: підробітки, переїзд до нової квартири, пошук різдвяних подарунків – усе це для Тома не проблема… Через призму життя героїв кінострічки показується Польща напередодні вступу до Європейського Союзу…

Під час активного обговорення порушувалось питання захисту трудових прав дітей та підлітків, європейської інтеграції Польщі та України, а також волонтерства, яке набуло широкого розмаху під час війни.

«З одного боку, у фільмі показане втрачене дитинство, адже Томек не має часу на нормальне навчання та дозвілля, –  прокоментувала запрошена експертка, професорка кафедри педагогіки та психології Харківського національного університету внутрішніх справ, докторка психологічних наук Наталя Мілорадова, – а з іншого – хлопчик демонструє неабиякі комунікативні здібності та мріє стати муляром, який буде фарбувати світ в яскраві кольори».

Волонтери Микола Благовестов (Волонтерський логістичний центр «Хаб Вокзал»), Вікторія Лисак (Гуманітарний центр «Крок») і Роман Лихачов (Чугуївський волонтерський штаб) із захопленням відгукнулися про працелюбність Томека та розповіли про те, як нині працюють волонтерські ініціативи на Харківщині.

Модератор правового кінозалу – фахівець зі зв’язків з громадськістю Чугуївського місцевого центру з надання БВПД та голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак – підкреслив, що Польща, вступивши в 1999 році до НАТО та в 2004 році до ЄС, забезпечила собі швидке економічне зростання, значний поступ у питаннях забезпечення прав людини та безпеку від зовнішніх загроз.

«На жаль, Україні цього не вдалося досягти, чим скористалася Росія, яка нині намагається окупувати нашу країну, – зауважив Юрій Чумак. – Але завдяки мужності воїнів ЗСУ, активності волонтерів і згуртованості всіх українців ми обов’язково переможемо! І Україна нарешті доєднається до європейської спільноти».

Партнери в організації правового кінозалу: Харківський обласний центр молоді, Волонтерський логістичний центр «Хаб Вокзал», Молодіжний центр «Високий», КЗ «Панютинський ліцей», Молодіжний простір «STREAM» (Лозівська громада), Освітньо-молодіжний простір «Крок» (Слобожанська громада), Гуманітарний центр «Крок», Чугуївський волонтерський штаб.

 

 

Реальні історії завжди цікаві, а, особливо, якщо вони зроблені у вигляді яскравих анімаційних фільмів. Це довів і захід, організований Первомайським місцевим центром з надання БВПД. Мультфільми з проєкту «Всі, хто хотіли, поїхали» Docudays UA дивилися і обговорювали учні 8 класу Кегичівського ліцею. Модерувала захід Анастасія Кушнір, головний юрист Лозівського бюро правової допомоги.

 

Діти дізналися про те, що режисерка проєкту Ксенія Кравцова вишукувала історії за допомогою низки громадських організацій, які працюють у царині захисту прав ВПО та мешканців тимчасово окупованих територій. Цікаво, що майже всі 10 мультфільмів створені в різних техніках, зокрема мальованої класичної анімації, стоп-моушен-анімації, предметної анімації тощо.

Діти дивилися та обговорювали історії Тетяни, Світлани, Миколи Івановича, Андрія та Муміне, – це реальні ситуації з Криму, Луганська та Донецька.

Один з учасників сказав, що історія саме Андрія, який залишився в окупованому Судаку заради сина, дуже схожа на його, – адже батько хлопця досі працює в Донецьку, залишається там навіть під час повномасшабної війни в Україні та відстоює інтереси держави. Дівчата сумували й раділи разом з іншою героїнею, Тетяною, яка віднайшла своє покликання в Донецьку, допомагаючи жінкам.

На заході була присутня й заступниця директора з виховної роботи Кегичівського ліцею Світлана Юріївна Полтавець, яка під час обговорення сказала: «Сьогодні було порушено питання, про яке насправді мало хто говорить. Показали долі звичайних людей, зруйнованих війною, і про це теж не треба забувати. У нас в кожному класі ліцею багато дітей-переселенців, які бачили ці жахіття на власні очі».

Захід виявився змістовним і насиченим на обговорення, кожна історія героїв, зроблена у вигляді мультфільмів, зачепила молодь і залишила відбиток у їхніх душах.