назад

«Доля коломийського адвоката»: цікаві сторінки історії

У приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій 10 березня керівництво Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області взяло участь у презентації документальної оповіді про українського правника доктора Олекси Коссака.

Адвокатура ˗ це незалежний інститут громадянського суспільства, публічна корпорація професійних юристів, покликана брати участь у здійсненні правосуддя і надавати на професійній основі кваліфіковану правову допомогу, виконуючи покладену на неї публічно-правову функцію – контроль за дотриманням державою правових норм, щодо кожного члена суспільства.

Коли адвокат забезпечує захист прав людини і громадянина, він робить корисну і потрібну справу, що має значення як для особи, так і для суспільства, оскільки тим самим допомагає дотриманню законності, усунення її порушень.

З презентацією книжки виступив автор, відомий краєзнавець Прикарпаття Богдан Волошинський. В документальній оповіді про правника-інтелектуала, адвоката Олекси Коссака аналізовано мовою документів життєвий та професійний шлях. На зустрічі було наголошено, що загалом українські юристи, як освічена фахово-соціальна верства суспільства, відіграли непересічну роль у становленні української політичної та економічної еліти в Галичині на переломі дев’ятнадцятого-двадцятого століть.

В обговоренні заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Володимир Ковальчук зауважив, що після отримання у грудні 1912 року наукового ступеня доктора права у Львівському університеті О. Коссак розпочав підготовку до самостійної адвокатської діяльності. Адвокатську практику він проходив у 1913 році у місті Снятин в канцелярії адвоката, доктора Івана Семанюка, відомого українського письменника-новеліста (літературний псевдонім Марко Черемшина).

У міжвоєнний час в 1922 році Олекса зумів відновити фахову правничу діяльність і розпочав працювати на посаді конципієнта (помічника) приватного адвоката Габера у м. Коломиї. Вступивши 1923 року до Львівської палати адвокатів, у жовтні він відкрив власну адвокатську канцелярію в Коломиї. Був активним членом Союзу українських адвокатів.

Директор Регіонального центру з надання БВПД в області Михайло Євчук відмітив, що Коссак був активним громадським діячем та допомагав розвиватись українським громадським організаціям. Проводячи паралель зі сучасністю, коломийський правник був добрим фахівцем у царині земельного права і часто допомагав покутським селянам відстоювати права на їх грунти. Це є добрим прикладом професійної роботи адвокатів на користь громади для сучасних молодих юристів, які можуть брати за взірець у своїй щоденній діяльності.