назад

Домашнє насильство – грубе порушення прав людини

Задля привернення уваги громадськості до запобігання та попередження домашнього насильства, у межах Всеукраїнської соціальної акції “16 днів проти насильства”, 26-27 листопада 2019 року головні спеціалісти Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Вольська та Максим Усаченко провели захід щодо протидії домашньому насильству для безробітних, що перебувають на обліку у Луцькому міському центрі зайнятості.

Фахівці центру повідомили присутнім про те, що на сьогодні однією із найгостріших проблем нашої країни є домашнє насильство. Особливого значення набула необхідність створення ефективного механізму щодо протидії всіх його форм (економічного, психологічного, сексуального та фізичного). Адже домашнє насильство вважається грубим порушенням прав людини.

“Тривалий час суспільство не звертало увагу на проблему насильства. Внаслідок цього збільшилась кількість потерпілих. Переважною більшістю з яких є жінки. Понад 1 млн жінок в Україні щороку зазнають насильства у своїх родинах і лише 10 % звертаються до поліції, про що свідчить статистика. Проте мовчання – не вихід з ситуації. Завдяки зусиллям правозахисників був прийнятий Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому визначено поняття, суб’єкти та види насильства”, – наголосила Анастасія Вольська.

Для того, щоб учасники заходу зрозуміли як розпізнати кожний вид насильства в конкретних життєвих ситуаціях, працівники системи безоплатної правової допомоги Волині запропонували переглянути тематичні відеоролики.

Окрім цього, безробітним лучанам були надані роз’яснення щодо причин виникнення та наслідків домашнього насильства.

Своєю чергою, Максим Учаченко розповів учасникам семінару про обмежувальні заходи, які можуть застосовуватись до кривдників та про відповідальності за вчинення насильства у сім’ї.

“Від 11 січня цього року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що визнають систематичне насильство в сім’ї злочином”, – зазначив Максим Усаченко.

На завершення зустрічі працівники центру розповіли присутнім про механізми захисту їхніх прав у випадку домашнього насильства та розповсюдили буклети про систему БПД та “Як протидіяти насильству?”.