назад
29.11.19

Домашнє насильство: що робити та де отримати правову допомогу?

Насильство – це злочин, якому немає виправдання. Тому важливо знати як відстоювати та захищати свої права. Що робити у разі домашнього насильства та де і як отримати правову допомогу обговорювали під час круглого столу «Домашнє насилля у Кропивницькому. Міфи та реалії», у якому взяли участь представниці Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

Під час заходу обговорювались питання створення притулку для постраждалих від домашнього насильства, запровадження програм для кривдників та реабілітаційних програм для постраждалих від домашнього насильства, надання консультативних послуг та захисту для постраждалих від домашнього насильства незалежно від приналежності до соціальних, вікових, гендерних груп.

«Постраждалі від домашнього насильства можуть безоплатно отримати усі види правових послуг у центрах безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини. За цей рік по Україні до центрів БВПД звернулись 652 особи, які постраждали від домашнього насильства. Минулого року було 241 звернення. У межах правопросвітницької діяльності фахівці центрів БВПД активно проводять заходи, спрямовані на розповсюдження інформації щодо протидії домашньому насильству», – повідомила Олена Шишкарьова, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

Нагадуємо, що у разі вчинення будь-якого виду домашнього насильства постраждалі мають право звернутися із відповідною заявою до органів поліції за місцем свого проживання (перебування), а також одразу або в подальшому звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. До того ж постраждалі мають право користуватися безоплатними послугами адвокатів та юристів центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а за подання таких заяв до суду – судовий збір не сплачується.

В обговоренні та пошуку шляхів вирішення питання створення притулку для жертв домашнього насильства взяли участь представники органів державної влади, державних організацій, депутатського корпусу, громадських організацій, поліції.