назад

Домашнє насильство: у Житомирі обговорили механізми захисту постраждалих

Вже більше року в Україні діє кримінальна відповідальність за домашнє насильство. Скільки постраждалих за цей час звернулось до поліції? У скількох випадках були винесені обмежувальні приписи? Як часто звертаються за безоплатною вторинною правовою допомогою? Ці та інші питання обговорили під час робочої зустрічі у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області.

  • Важливо, щоб усі постраждалі від домашнього насильства та насильства за ознакою статі отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, – наголосив директор РЦ з надання БВПД у Житомирській області Олександр Гербеда. – Фахівці системи безоплатної правової допомоги протягом року проводили численні правопросвітницькі заходи, аби якомога більше людей дізналось про можливості захисту від домашніх тиранів.

Упродовж 2019 до поліції Житомирської області надійшло 9779 заяв про вчинення правопорушень пов’язаних з домашнім насильством та складено 9666 протоколів про адміністративні порушення, передбачені статтею 173-2 КУпАП. А судами Житомирщини видано 17 обмежувальних приписів відносно кривдників. Таку статистику озвучила головний спеціаліст відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотримання прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Вікторія Сельська.

Заступниця директора РЦ з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська зазначила, що до місцевих центрів за безоплатною вторинною правовою допомогою звернулось 59 постраждалих від домашнього насильства з них 4 чоловіка та 2 дитини. Судами Житомирщини винесено 26 вироків за статтею 126-1 КК України (домашнє насильство). – На жаль ми фіксуємо скарги від жінок, про те, що поліцейські не охоче виписують термінові заборонні приписи відностно кривдників. А це справді хороший механізм захисту для постраждалих. Потрібно проводити роз’яснювальну роботу та навчання з поліцейськими, – підкреслила Наталія Радушинська.

По завершенню зустрічі учасники обговорили подальшу співпрацю на цей рік.