назад

Домашнє насильство в Україні – злочин, а не «любов»!

З метою підвищення рівня правової обізнаності населення у сфері запобігання та протидії домашньому насильству 19 лютого фахівчинями системи безоплатної правової допомоги Іванною Тичковською та Світланою Максим’юк проведено тематичний семінар «Запобігання та протидія домашньому насильству» для працівників Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишилось суто «домашнім», а суспільство переважно закривало очі, мовляв, не варто пхати носа у чужу сім’ю. Задля вирішення проблеми домашнього насильства в Україні 7 січня 2018 року набув чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому запроваджено новий підхід до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві.

Домашнє насильство ˗ діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Під час проведення заходу розглянули та обговорили питання у чому полягає домашнє насильство, які прояви різних видів насильства, які права осіб, які постраждали від домашнього насильства, які спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, а також які особливості притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства.

Виділили 5 фактів, які треба знати про домашнє насильство:

  1. Поза законом усе, що принижує честь та гідність (насильство може бути як фізичним, так і психологічним, економічним чи сексуальним).
  2. Кривдником може бути не лише чоловік (кривдником може бути чоловік/дружина, колишній чоловік/дружина, мати/батько одного з членів подружжя, брат/сестра, інший родич, інша особа, яка пов’язана спільним побутом чи спільним проживанням).
  3. Діти страждають найбільше (дитина, яка стала свідком (очевидцем) домашнього насильства, уже постраждала від нього).
  4. Виправдань немає і не може бути (насильство це злочин, якому немає виправдання; за вчинення домашнього насильства настає кримінальна відповідальність).
  5. Правова допомога поруч (постраждалі від домашнього насильства можуть безоплатно отримати усі види правових послуг).

«Постраждала особа має право на безоплатну вторинну правову допомогу у порядку, встановленому Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Безоплатна вторинна правова допомога ˗ вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг, а саме захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру», ˗ наголосила Іванна Тичковська щодо прав постраждалих осіб.

Працівникам Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надали інформацію як захиститись та повідомили, що у разі вчинення будь-якого виду домашнього насильства можна звернутись до:

  • Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103
  • Національної поліції України 102
  • Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства – 116 123

На завершення заходу Світлана Максим’юк підсумувала: «Говорити про насильство – не соромно, це єдиний шлях його подолати, намагання «потерпіти і перечекати» переважно тільки погіршить ситуацію.»