назад

Допомога постраждалим від домашнього насильства на Житомирщині: досягнення та виклики

На Житомирщині вже працюють 11 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Про те як захищають постраждалих від домашніх тиранів говорили на засіданні обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству. До заходу долучилась заступниця Міністра соціальної політики України Ольга Ревук та заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Учасники обговорили стан роботи із запобігання та протидії домашньому насильству в області. Варто зазначити, що на Житомирщині планується реалізація пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус). Ведеться робота по створенню притулків для постраждалих від домашніх тиранів.

Про надання безоплатної вторинної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська.

Ми бачимо, що коли постраждалі звертаються до бюро правової допомоги та отримують кваліфіковану правову допомогу юристів чи адвокатів системи БПД, то вдається захистити їх інтереси у суді, – зазначила Наталія Радушинська.

Але існують і проблемні питання, зокрема програма для кривдників майже не призначаються ні в кримінальному ні адмінсудочинстві, а діти-свідки не визнаються потерпілими.