назад

Дослідження ПРООН для підвищення ефективності роботи та доступності системи надання БПД

Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) проводить дослідження «Оцінка доступності системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Луганській областях». Один з його етапів – інтерв’ювання керівництва регіональних центрів згаданих областей.

 

Зокрема, 22 і 23 липня Річардом Карвером та Катериною Ілікчієвою проведено інтерв’ювання директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолія Бородавки, в. о. заступника директора Вадима Махніцького, керівників відділу Марини Старовойтової та Максима Кривогуза.

Мета – з’ясування проблемних питань щодо предмета дослідження з точки зору працівників системи БПД задля підвищення ефективності роботи та доступності системи надання безоплатної правової допомоги зокрема в Донецькій та Луганській областях. Це дозволить оцінити потенціал, доступність і здатність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги ефективно надавати послуги, виявляти головні перешкоди в наданні послуг та збирати приклади найкращих практик, а також надавати практичні рекомендації вищим органам влади та іншим відповідним структурам.

Головна мета завдання – проаналізувати систему надання безоплатної правової допомоги в Донецькій та Луганській областях і порівняти її з найкращими міжнародними стандартами та практиками у цій сфері. Підсумкова оцінка повинна також визначати актуальність, ефективність, дієвість і довгостроковість надання безоплатної правової допомоги в контексті поставлених цілей, а також збирати найкращий досвід, отримані висновки та рекомендації щодо удосконалення виявлених недоліків. Окрім проведення поглиблених інтерв’ю буде зібрано відгуки від представників таких цільових груп: осіб, які отримали безоплатну правову допомогу, правозахисників та представників неурядових організацій, працівників Координаційного центру з надання правової допомоги, а також регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та суддів місцевих судів обох областей.

Очікується, що кінцевий звіт міститиме оцінку системи надання безоплатної правової допомоги в Донецькій та Луганській областях відповідно до таких критеріїв:

  • ефективність надання правових послуг та пов’язаних адміністративних процесів;
  • доступність таких центрів для уразливих та соціально відчужених груп населення і здатності таких закладів до адаптації до зовнішніх змін та вимог місцевого населення.